Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китайският Uber подготвя листване в САЩ

Според Bloomberg Didi Chuxing се стреми към пазарна оценка от между 70 и 100 млрд. долара

Китайският Uber подготвя листване в САЩ

Приложението на китайската компания. Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската компания за споделени пътувания Didi Chuxing подготвя първично публично предлагане (IPO) в САЩ. В четвъртък компанията подаде съответното заявление до американския борсов надзорник SEC. Документите все още не разкриват конкретния график и целевите приходи от листването. Засега конкурентът на Uber също така не разкрива към коя американска фондова борса се стреми. Допустими са New York Stock Exchange и Nasdaq. Вече е ясно, че акциите трябва да бъдат пуснати в търговия под символа "DIDI".

Американският финансов вестник Wall Street Journal съобщава, позовавайки се на запознати, че Didi се стреми към обща оценка от над 70 млрд. долара (57,5 млрд. евро). Didi, една от най-големите инвестиции в портфолиото на SoftBank Group Corp., ускори плановете си за излизане на борсата, след като бизнесът му се възстанови, когато пандемията от коронавируса отслабна в Китай. Компанията обмисля да потърси оценка от 70 до 100 млрд. долара в IPO-то, съобщава пък Bloomberg News.

Още по темата

Това би трябвало да превърне борсовия дебют в едно от най-големите технологични IPO-та за годината. Didi претърпя значителен спад в продажбите до 21,6 милиарда долара през миналата година, според документите до SEC. Причината вероятно е сериозен срив в бизнеса поради пандемията. Преди това Didi регистрираше значителен ръст.

През последните три години компанията твърди, че е била на загуба. Didi обаче отчете нетна печалба от 873 млн. долара през първото тримесечие на 2021 година. Китайците имат подобен бизнес модел на този на Uber. На родния си пазар Didi надделя над Uber в ожесточена ценова война. Американската компания капитулира през 2016 г. и продаде китайския си бизнес в замяна на дял в Didi. В резултат сега Uber държи 12,8% от Didi и би трябвало - подобно на Softbank, най-големият акционер с 21,5% - да спечели много пари от това IPO.

През последните месеци Didi се оценява на стойност около 95 милиарда долара на вторичния пазар, заявиха запознати, които са пожелали да не бъдат идентифицирани, тъй като информацията е лична. Компанията за последно събра финансиране при оценка от 62 млрд. долара през миналата година, според PitchBook. Представител на Didi отказва да коментира оценката на компанията пред Bloomberg.

Vision Fund на SoftBank, Uber Technologies Inc. и Tencent Holdings Ltd. в момента са сред най-големите акционери на Didi с общ дял от около 41%,. Съоснователят на Didi Уил Уей Чен държи 7% от акциите.

Делът на SoftBank от 21,5% може да бъде на стойност 15 милиарда долара или повече при целевия диапазон на оценка. Японската компания е инвестирала над 10 милиарда долара в китайския концерн, съобщи Bloomberg News.

IPO-то на Didi също ще отбележи забележителна година за IPO пазара в Китай. Kuaishou набра над 6 милиарда долара чрез дебют в Хонконг през януари, докато ByteDance Ltd. се очаква да стане публична по-късно тази година.

Didi е основана през 2012 г. от бившия служител на Alibaba Group Holding Ltd. Чен. Той се сблъска с Uber в Китай в продължение на години, докато американската фирма отстъпи през 2016 г., продавайки операциите си в страната на Didi.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
General Motors отново се сблъсква с проблем с горящи батерии