IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lotus изгражда завод в Китай, в който ще произвежда електрически кросоувъри

Съоръжението ще разполага с годишен производствен капацитет от над 10 000 превозни средства

22:13 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

След като в продължение на седем десетилетия пускаше на пазара състезателни автомобили, Lotus Cars започва флирт с най-популярната категория автомобили в момента – кросоувърите.

Компанията, собственост на Zhejiang Geely Holding Group (Geely), изгражда нов завод в китайската провинция Ухан, където планира да произвежда кросоувъри, споделя в интервю за Bloomberg ръководителят на концерна Мат Уиндъл. 

Съоръжението ще разполага с годишен производствен капацитет от над 10 000 превозни средства, като това няма да попречи на Lotus да продължи да сглобява своите спортни автомобили в завода си в Хетъл, Англия, където капацитетът ще бъде увеличен тройно.

Уиндъл отказа да разкрие спецификата на т.нар. „лайфстайл автомобили“, които компанията ще произвежда в Китай. Единствено посочи, че те ще бъдат електрически.

Фокусирането върху кросоувърите представлява голяма промяна за Lotus, която е известна с ниските си спортни автомобили като Elise и Esprit, които са предпочитани коли във филмите  за Джеймс Бонд.

Производителите на луксозни автомобили като Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc, Automobili Lamborghini и дори Rolls-Royce Motor Cars вече представиха кросоувъри, за да привлекат богатите купувачи от развиващите се пазари.

Преди две седмици Geely обяви, че обмисля да набере около 1 млрд. долара, с които да стимулира разширяването на притежаваната от него марка спортни автомобили Lotus Cars на пазара на електрически превозни средства в Китай.

В същото време китайският концерн оценява възможността за първично публично предлагане (IPO) през 2022 г. на Lotus или само на онази част от бранда, която се занимава с електрически превозни средства.

Листването може да оцени целия бизнес на Lotus на повече от 15 млрд. долара, посочват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още