IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск се откупи срещу 40 млн. долара

Сумата ще платят по равно той и Tesla, но предприемачът остава директор на компанията

01:10 | 30.09.18 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Основателят на Tesla Inc. Илон Мъск и Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ постигнаха споразумение по отношение на заведеното през тази седмица дело, което позволява на Мъск да остане главен изпълнителен директор на дружеството, но го принуждава да напусне позицията на Председател на Борда за поне три години. 

Изненадващият обрат, обявен в събота от SEC, идва, след като Мъск отхвърли в четвъртък предварително споразумение и изглежда се канеше да се бори с агенцията в съда. SEC твърдеше, че той е заблудил инвеститорите със съобщение в Twitter на 7 август, според което компанията е разполагала с финансиране, за да свали производителя на автомобили от борсата. Източник, запознат с неговото мислене, заяви в петък пред WSj, че Мъск смятал, че може да спечели в съда срещу SEC.

Мъск ще запази длъжността главен изпълнителен директор, но трябва да подаде оставка в рамките на 45 дни от позицията си на председател на Борда за три години, става ясно от изявление, публикувано в събота от регулатора.

Той също ще трябва да плати глоба от 20 млн. долара и да назначи в Tesla двама нови независими директори. Tesla ще плати още 20 млн. долара. Сумата ще бъде разпределена на засегнати инвеститори по одобрен от съда процес. Освен това бордът на Tesla ще трябва да разработи механизъм за наблюдение на комуникацията на Мъск с инвеститорите

"Обобщеният пакет от мерки и облекчения, обявени днес, са специално разработени, за да се справят с въпросното неправомерно поведение, като укрепят корпоративното управление и контрола на Tesla, за да защитят инвеститорите", каза Стефани Авакян, съпредседател на отдела за правоприлагане на SEC.

"В резултат на споразумението Илон Мъск вече няма да бъде председател на Tesla, бордътна Tesla ще предприеме важни реформи - включително задължението да наблюдава комуникацията на Мъск с инвеститорите, а те двамата ще платят финансови санкции", добави Стивън Пейкин, съпредседател на отдела за правоприлагане на SEC. „Резолюцията има за цел да предотврати по-нататъшни диспропорции на пазара и причиняване на вреда на акционерите на Tesla".

SEC обвини милиардера в опит за манипулация заради туита му от август, че ще свали компанията от борсата и е осигурил финансиране. Според Комисията Мъск е излъгал, че разполага с необходимото финансиране да свали Tesla от борсата при цена на акция от 420 долара и съответно да направи компанията частна. Именно това беше желанието на главния изпълнителен директор на компанията в началото на август. В края на месеца той обаче се отказа от него. Към този момент Комисията смята, че изказванията за осигуреното финансиране на Мъск са фалшиви, а самият той определя обвиненията като „неоправдани“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
Тиквата и Прасето също се откупиха по делото Магнитски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 7
Sokratus
преди 5 години
Един въпрос ме гложда. Tweet-а на Мъск, качи акции в $40. Решението на СЕК за дело ги свали с $40! Или ако Мъск е извлякъл полза, тези от комисията не са ли?Е не са написали tweet а решение, но пак е публикувано в Интернет!Май и за тях трябват глоби и отстраняване от поста!Затова съм против намесите на чиновници в икономиката или ако ги има само вкраен случай. Защото вредата е в пъти по-голяма от ползата им!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 7
scott
преди 5 години
нищо не мога да направа по факта, че кладата е предала нещата едностранчиво. те си мислът, че разследването, наказанието и прочее са предизвикани от шорт трейдърите. И го обясняват хтака. Аз пък гуедам на нещата отначало. Ако не беше таз среща, където наритания мъск се правеше на примадена: "това не е интересно", " това ме убива" - немаше да се метак кат тигър в клетка как да ги махне тез. да поверва на саудитецъ. то той верно, киха по 30 милиарда кат го притисне тръмп и мъска си вика, че и той така ше направа. ама саудитецъ го подгра и му се изсмя. между другото, ако тоз, краля де, наистина беше инвестирал, немаше да има измама, разследване и наказание. мъска туитнъл, ама казал чистата истина. ето, шортъри купили на 330, а продали на 420. Браво мъск, браво чесно момче, не изчака даже борсата да затвори и се отблагодари на слредващите те.Намерение-действие-последцтвиа. това им бега на кладата. айде, че требва да купувам тела довечера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
""Тръпмакът" не лъже и не подвежда хората." ... ха ха , то затова му се смяха в залата на ОНН :))) ... и то не да се крият ами с глас :))) ... клипчето гледа ли го ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
ооо Импе , таман мислех че ще пропуснеш , ама нъц ... не може да липсваш под такава новина ... ford гледам скука напоследък +0,02 за петъка , тъпчат на едно място от 1 година , чакаш ли дивидента следващия месец ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
изключително меродавно мнение човек :))) ... значи от едната страна kaldata с дългогодишна аудитория и полувин милион уникални посетители от другата страна ти с коментар, в който като махна цинизмите и обидите по посока Мъск остават 2 смислени изречения :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Ти какво очакваше, да го paзчeкнaт с четири коня ли? Укроти малко фантазиите. Изобщо, модата с безотговорните туитове тръгна от твоя любимец Тръмпака и неговите глупости са повлияли върху котировките на много повече компании, тъй че елементарната справедливост изисква и той да бъде глобен със съразмерна на вредите сума.Относно цената на tweet-а, умните хора се учат от грешките си, тъй че Мъск си е платил за ценен опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 5 години
Или по $4млн. на дума... ха-ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 11
scott
преди 5 години
супер невярна трактовка на въпроса!Мъск,тоз мушеник, искаше и правеше нещо съвсем ДРУГО!Фукльото крадец, беше с наранено его от "отговорите на въпроси пред инвеститорите". Това не било забавно, онова не го интересувало............ и реше, че вече е изнудил саудицкия крал да му купи играчката. той да си произвежда въздушни кули, а саудитецъ да финансира до безкрай. Предлагаше 420 долъръ и туитна така РАДОСТНО, ЧЕ ПЛАНЪ МУ Е УСПЕЛ! Край на истинските измерители на дейността му кат тарговците и пазара.Е да, ама НЕ! Още тогава писах, че е загазил, че ше го разследват и сделката нема да стане....карай.ОТ ВСЕКА СЛОЖНА ИГРА КАТ ПРОДАЖБИТЕ НА КЪСО пичелът по-умните, по-спекулативните, по-пробивните. та, проблемас си е на "инвеститерите" в тесла. ти, мое ли да си такава офца, другите компании да раздават дивиденти и да ти пълнат джоба, че им държиш акциес, а твойта да те храни с обещания и мегаломаниа, че и да и държиш книгите. къде им беше дивидента бе. Аз имах за малко техни акции, предвиждането ми се сбъдна и продадох на 371. Оттогава не ги пипам, гадните обещавачи.Опс, забравих НАЙ-ВАЖНОТО! Доволен съм, че мушеника мъск е наритан. и ше си земем акциес на 264. Предвиждам яко покачване в следващите 20 дни. Ако се качът на 300 - прадавас на моментас. Мож да ги продам и на 295. ама на 290: не. айде тесла, ти си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
ахаааа . има някакви врътки дето не дават да се копират текстове от други сайтове ... статията обяснява доста неща : Смърт заради един туит , https://***.kaldata.comза който му е интресно :))) , който си спами по принцип спокойно може да пропусне :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още