Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Недостигът на чипове потопи приходите от продажби на GM

Компанията трябваше да спира производството си заради дефицита на компоненти

Недостигът на чипове потопи приходите от продажби на GM

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Продажбите на превозните средства на General Motors в Съединените щати са спандали с повече от 30% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, след като продължаващият недостиг на чипове е засегнал производството и е намалил запасите на дилърите, пише CNBC.

Базираният в Детройт производител на автомобили обяви, че е продал около 447 хил. превозни средства от юли до септември. Това е с 32,8% по-малко спрямо година по-рано, когато продадените обеми бяха под натиска на коронавирусната пандемия. Понижението е малко по-голямо от очакваните от анализаторите 28,9%.

Дефицитът на полупроводници стана причина GM да затвори част от заводите си за седмици, ако не и месеци, и частично да прави най-търсените си модели коли, а след това да ги довършва, когато чиповете са налични.

През септември General Motors предупреди инвеститорите, че обемите ѝ на едро в Северна Америка ще намалеят с около 200 хил. бройки през втората половина на 2021 г. спрямо първите шест месеца на годината. Компанията продължава да се придържа към финансовата си прогноза за годината. Тя очаква коригирана печалба между 11,5 млрд. и 13,5 млрд. долара, или 5,40-6,40 долара на акция.

Още по темата

Всички брандове на GM отчетоха двуцифрен спад на приходите от продажби през третото тримесечие, водени от 36,1% понижение за Chevrolet.

Гигантът планира да компенсира част от загубените обеми през четвъртото тримесечие. Президентът на GM за Северна Америка Стив Карлайл заяви в петък, че ситуацията с чиповете се подобрява.

„Проблемите с доставките на полупроводници, които засегнаха търговията на дребно през третото тримесечие и доставките до клиентите, се подобряват“, посочва той.

GM отчете, че общите ѝ приходи от продажби до септември са на същото ниво като година по-рано – около 1,8 млн. бройки.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
BMW и Сие искат да променят мнението на щатския Сенат за стимулите за е-коли