IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Opel пуска в продажба изцяло електрическа версия на Astra през 2023 г.

Новият електромобил ще се конкурира с ID.3 на Volkswagen

21:51 | 01.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Opel</em></p>

Снимка: Opel

Европейският автомобилен концерн Opel/Vauxhall ще пусне в продажба напълно електрическа версия на своя модел Astra през 2023 г., с което планира да ускори плановете си за цялостно електрифициране на своето продуктово портфолио, съобщава Automotive News Europe. 

Изцяло електрическият Astra, наречен Astra-e, ще увеличи броя на изцяло електрическите автомобили на марката до общо три. Opel вече продава електрически версии на своя SUV Mokka и на Corsa. Отделно от това марката пусна на пазара и електрически микробуси.

Opel заяви през юли, че се стреми да се превърне в изцяло електрическа марка в Европа до 2028 г.

„Това ще бъде първият път, в който ще предлагаме както плъгин хибриден, така и електрически автомобил с батерии от един и същ модел“, заяви изпълнителният директор на Opel Уве Хохгешурц.

Хохгешурц, бивш директор във Ford, Volkswagen и Renault, дебютира в сряда като главен изпълнителен директор на Opel, наследявайки поста от Микаел Лошелер, който сега ръководи VinFast Global, автомобилното подразделение на виетнамския конгломерат Vingroup.

Astra-e ще може да се поръча още от този месец с две плъгин хибридни опции, съответно с 222 и 148 конски сили, както и 1,2-литров трицилиндров бензинов двигател и 1,5-литров четирицилиндров дизелов двигател. Цените ще стартират от 22 465 евро в Германия.

По-широката гама от опции ще помогнат на Astra да се конкурира по-успешно с лидера в компактния сегмент Volkswagen Golf, който също предлага плъгин хибриди. Към момента VW не предлага напълно електрическа версия на своя автомобил, докато електромобилът Astra ще се конкурира с новия ID.3.

Хечбекът на Astra ще бъде последван от комби в края на 2022 г.

През юли Opel разкри своята стратегия да електрифицира своята гама от автомобили в Европа до 2028 г., като амбициозният краен срок изпреварва графиците на други по-големи концерни, като Ford например.

Също така Opel планира да премахне изцяло конвенционалните автомобили от своята гама до 2024 г., възползвайки се от хибридните технологии. Лошелер обаче не дава подробности дали тази цел включва и т.нар. меки хибриди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още