IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отиде си Серджо Маркионе*

Здравето на 66-годишния мениджър се влоши през последните дни след хирургическа интервенция

13:05 | 25.07.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

"Серджо Маркионе почина", заяви в прессъобщение автомобилният концерн Fiat.

„За съжаление, това, от което се страхувахме, е факт. Серджо Маркионе, човек и приятел, вече не е с нас", каза президентът на Fiat и Ferrari Джон Елкън.

Двете компании обявиха в събота, че 66-годишният мениджър е бил принуден да се откаже от позицията си на ръководител на италианскко-американския автомобилен производител Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и дъщерната компания Ferrari по здравословни причини. 

След неочаквани усложнения по време на операцията в Цюрих състоянието на мениджъра се е влошило толкова много, че той не е можел да възобнови работата си като главен изпълнителен директор на Fiat и президент и главен изпълнителен директор на Ferrari.

Маркионе беше смятан за визионер, но и за труден партньор при преговорите със синдикатите и във „Формула 1“. Той изгради имиджа си с понякога спорни изказвания, а смъртта му от много хора в Италия се разглежда като края на една епоха.

Италианецът с канадски паспорт пое ръководството във Fiat през 2004 г., когато торинската компания беше напът да фалира. Десет години по-късно Маркионе изкова сделката за придобиването на изпадналия в криза американски конкурент Chrysler.

От сливането на двата автомобилни производителя през есента на 2014 г. стойността на акциите се увеличи с близо 350% - повече от ръста при която и да е друга компания в бранша. Важно наследство на Маркионе е концентрацията върху нишите. Към края на кариерата си във FCA мениджърът постигна последната си голяма цел и обяви, че към края на юни компанията няма задължения.

Шефът на сегмента Jeep Майк Менли беше избран в събота за наследник на дългогодишния главен изпълнителен директор на Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA) Маркионе. 

* Допълнено в 13:10 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
Това - едва ли. Направени са за това, парите им идват от това, властта - също... Не. Едва ли. Друг начин ще изнамерят но,натискът и о лъчването, в Потребителското общество, максимум, да спрат да нарастват.- За жалост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 10
majnata
преди 5 години
Амен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 19
michaelis12
преди 5 години
ето тук всички сме равни, пари мари, коли кражби, курррви и накрая билет за вечните ловни полета ..... Чакаме още такива новини за банкерите и новинарите кат Блумбърга например и неговите подобни, тамън ше облъчват хората по - малко ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още