IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подразделението за е-коли на Evergrande изчерпва парите

Ако не се намери инвеститор или купувач, скоро служителите на New Energy Vehicle Group може да не получат заплатите си

22:26 | 24.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Така изглежда един от концептуалните модели на&nbsp;New Energy Vehicle Group. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</p>

Така изглежда един от концептуалните модели на New Energy Vehicle Group. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Фактът, че китайската корпорация Evergrande има притеснения за финансовото си състояние, е добре известен. Но сега и подразделението за електромобили на групата предупреждава, че скоро служителите му няма да могат да получават заплати, ако не бъде намерен бързо инвеститор или купувач. За опасността автомобилният производител предупреждава в прессъобщение, цитирано от Ройтерс. „Става дума за сериозен недостиг на средства“.

Подразделението за електрически автомобили, наречено New Energy Vehicle Group, е само един малък компонент от китайския конгломерат. През 2019 г. стартъпът си постави за цел да изпревари на Tesla Илон Мъск като най-важния производител на електрически автомобили в рамките на пет години. Въпреки че компанията представи няколко нови модела под марката Hengchi на автомобилното изложение в Шанхай, серийното производство все още е далеч. Според съобщения в медиите крайният резултат е загуба от еквивалента на 744 милиона долара през първата половина на годината.

Корпорацията Evergrande дължи на инвеститори повече от 300 млрд. долара. Компанията пропусна краен срок за изплащане на дължимите лихви по облигациите в петък. Инвеститорите се опасяват, че фалитът на групата може да предизвика истинска финансова криза в Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още