IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите по изтеглянето на автомобили стопиха печалбата на General Motors

Обстоятелството засенчи резултати ни, но въпреки това се представихме силно, споделя финансовият директор на американския автомобилен концерн Чък Стивънс

22:15 | 24.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разходите по изтеглянето на автомобили стопиха печалбата на General Motors

Печалбата на General Motors (GM) за първите три месеца на годината се стопи заради разходите в размер на 1,3 млрд. долара по изтеглянето на хиляди автомобили заради дефектни ключове за запалване, пише ВВС. Тримесечието бе най-ужасното за GM, след като компанията отчете загуба през 2009 г., когато изтече защитата от фалит.

Нетната печалба на американския концерн възлезе на 125 млн. долара при 865 млн. долара за същия период на миналата година. Приходите се повишиха с 37,4 млрд. долара от отчетените през първото тримесечие на 2013 г. 36,9 млрд. долара.

Дефектните ключове могат да изключат двигателя, да деактивират въздушните възглавници, като са причинили и дузина смъртни случаи. От компанията също така съобщиха, че са извършили разходи за 300 млн. долара за преструктуриране на дейността си, най-вече в Европа.

През тримесечието компанията претърпя и загуба от 419 млн. долара, свързана с промяната на обменния курс, който GM използва за отчитане на нетните активи на своите дъщерни дружества във Венецуела.

„Очевидно кампанията по изтеглянето на автомобилите от пазара през първото тримесечие засенчва основните резултати, но, ако погледнете по-задълбочено, ще видите, че се представихме силно“, коментира резултатите главният финансов директор Чък Стивънс.

През периода компанията е увеличила разходите за производство на превозните средства, което от своя страна е подкрепило оперативната печалба с 1,8 млрд. долара. Приходите на GM в Северна Америка нараснаха заради продажбите на по-новата версия на Chevrolet Silverado и на пикапите GMC Sierra.

„Изпълнението на нашите основни операции бе много силно през това тримесечие, което съответства на позитивното възприятие на нашите клиенти към новите превозни средства, които представяме на пазара", каза главният изпълнителен директор на GM Мари Бара.

„Нашият фокус остава върху създаването на най-добрите автомобили в света, с най-високото ниво на безопасност, качество и обслужване на клиенти, докато се справяме с новите бизнес възможности и предизвикателства в световен мащаб“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още