Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Русия ще субсидира електрическите автомобили

Москва планира да покрие 25% от цената на всеки произведен в Русия електромобил, както и годишно производство от 200 000 електрически коли до 2030 г.

Русия ще субсидира електрическите автомобили

Снимка: Bloomberg L.P.

Русия планира да стимулира чрез субсидии развитието на местната индустрия за електрическа мобилност, както и продажбите на подобен тип превозни средства, съобщава Ройтерс.

Използването на електрически автомобили в страна, която е сред лидерите при производството на петрол и природен газ, все още изостава от Европа, но правителството обмисля амбициозни производствени планове и финансови стимули в подкрепа на сектора. 

Още по темата

От приблизително 45 милиона автомобила по пътищата в Русия само 11 000 са електромобили, като по-голяма част от тях са втора употреба по данни за 2020 г.

Тъй като електрическите автомобили са значително по-скъпи от превозните средства с двигатели с вътрешно горене, субсидията има за цел да направи руските електромобили по-достъпни, споделя Максим Колесников от руското министерство на икономиката.

Чрез субсидията правителството планира да покрие 25 процента от цената на всеки произведен в Русия електрически автомобил до максимум 625 000 рубли (8 570 долара), най-вероятно от следващата година, посочва Колесников.

Русия планира годишно производство на електромобили от 220 000 броя до 2030 г., като властите изтъкват, че чуждестранните производители проявяват интерес към изграждане на такива модели на местно ниво.

Налагането на електромобилите ще помогне на Русия да постигне целите си за намаляване на въглеродния отпечатък.

Страната се присъедини към Парижкото споразумение за климата през 2019 г. и планира да намали емисиите до 2030 г. със 70 % от нивата им от 1990 г., цел, която би трябвало да бъде постигната лесно поради процесът на деиндустриализация, започнал след разпадането на Съветският съюз през 1991 г.

Продажбите на нови автомобили в Русия спадат с 5,7% през март на годишна база, след като регистрациите нараснаха през февруари с 0,8%, помрачавайки надеждите, че пазарът продължава да се възстановява от щетите, нанесени от коронавируса.

През март в страната са били продадени 148 676 превозни средства, според данни на Асоциацията на европейския бизнес (AEB).

През първото тримесечие продажбите на автомобили в Русия се свиват с 2,8% до 387 322 автомобила.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Автомобилният сектор променя стратегията си за запасите заради дефицита на чипове