IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на BMW е преизбран за ръководител на лобистката АСЕА

Оливер Ципсе започва втория си и последен мандат начело на организацията, тъй като президентите на ACEA могат да бъдат преизбирани само веднъж

15:19 | 10.12.21 г.
<p>
	Оливер Ципсе.&nbsp;<em>Снимка: АСЕА</em></p>

Оливер Ципсе. Снимка: АСЕА

Ръководителят на германската автомобилна група BMW Оливер Ципсе бе преизбран за президент на Европейската асоциация на автомобилната индустрия (ACEA), съобщава Automobilwoche.

57-годишният Ципсе започва втория си и последен мандат начело на европейското автомобилно лоби, тъй като президентите на ACEA могат да бъдат преизбирани само веднъж, както обяви асоциацията. 

„Една от основните задачи за автомобилната индустрия в момента е преминаването към безвъглеродни превозни средства. Но поради проблемите в глобалната верига на доставка, особено поради липсата на чипове, ние сме изправени пред „исторически предизвикателства“, изтъкна Ципсе.

Той е роден в Хайделберг, като е назначен за председател на управителния съвет на BMW през 2019 г. Откакто се присъединява към компанията през 1991 г., Ципсе преминава през различни позиции в отделите за разработване, техническо планиране и производство. Изпълнява длъжността управляващ директор през 2007 и 2008 г. През май 2015 г. Ципсе влиза в управителния съвет на BMW, като поема отговорността за глобалното производство на компанията.

Германецът пое президентския пост в ACEA от шефа на Fiat Chrysler Майкъл Манли миналата година. Един мандат продължава година. Освен големите местни автомобилни компании в списъка с членове на асоциацията влизат и европейските звена на Ford, Honda, Hyundai и Toyota.

В края на октомври АСЕА предупреди, че проблемите с недостига на компоненти вероятно ще продължат да помрачават индустрията и през 2022 г.

„Обемът на производство на автомобили в Европа вероятно ще бъде значително по-малък от очакваното за тази и следващата година“, предупреждава организацията в писмо, изпратено до Европейската комисия (ЕК). "Предлагането няма да бъде в съответствие с търсенето", добавя ACEA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още