IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разделянето на Daimler Truck и Mercedes връща надеждите за печалбата в групата

Обособяването на два отделни бизнеса трябва да ускори прехода на компаниите към електрическа и автономна мобилност

11:37 | 10.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Разрастващото се подразделение за камиони на германската група Daimler AG ще се включи в търговията на борсата във Франкфурт, осъществявайки планираното си отделяне, което трябва да повиши пазарната оценка на най-големия производител на тежкотоварни превозни средства в света и лидера при луксозните автомобили Mercedes-Benz, съобщава Bloomberg.

Daimler Truck AG и Mercedes се надяват, че тяхното разделяне ще позволи на двете компании да ускорят своя преход към електрическа и автономна мобилност. Разцепването на Daimler слага край на над вековния бизнес под един покрив. 

Инвеститорите очакват листването на Daimler Truck да доведе до по-голяма прозрачност и да ускори преструктурирането на концерна в Европа, където високите разходи притискат възвръщаемостта. Анализаторите на Jefferies, водени от Химаншу Агарвал, изчисляват, че капиталът на компанията може да бъде оценен на до 44 млрд. евро.

„Като се имат предвид амбициите за покачване на рентабилността на Daimler Truck, ние вярваме, че той ще се търгува по-близо до Volvo AB“, отколкото до Traton SE на Volkswagen AG, изтъква Агарвал.

Изключването на производителя от германския индекс DAX може да доведе до спад в цената на акциите в началото на търговията, добавя анализаторът.

Отделянето на звеното за камиони е най-важната стратегическа стъпка на Daimler след продажбата на Chrysler през 2007 г. и ключов елемент от стремежа на главния изпълнителен директор Ола Калениус да трансформира производителя в по-пъргава компания. Печалбите и цената на акциите на Daimler започнаха да намаляват в края на 13-годишното управление на неговия предшественик Дитер Цетше, принуждавайки Калениус да извърши смели промени, докато цялата индустрия се насочва към по-чиста и интелигента мобилност.

Въпреки че стремежът на Mercedes към електрифициране на портфолиото е в разгара си, технологии като водородни горивни клетки се очаква да играят по-голяма роля при камионите и логистичния сектор. Daimler заяви, че и двете звена остават отворени за сътрудничество.

Daimler Truck представи напълно електрическа версия на своя модел Actros през юни, като с това отправи предизвикателство към Tesla Inc., докато американската компания все още не успява да пусне в продажба своя Semi.

Германският съперник на Daimler Traton наскоро смени двама представилите на своето ръководство, като това е второто подобно разтърсване на бизнеса след разочароващото IPO през 2019 г.

След разделянето Mercedes ще запази 35-процентен дял в звеното за камиони и ще се надява бизнесът да влезе в рамките на DAX през първото тримесечие на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още