IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo ще строи съвместно с Northvolt фабрика за батерии

Компаниите инвестират над 3 млрд. евро в проекта, който ще създаде около 3000 нови работни места и ще разполага с годишен капацитет от 50 гигаватчаса клетки

09:57 | 10.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars Group и стартъпът Northvolt AB влагат 30 млрд. крони (3,3 млрд. долара) за производството на батерии за електрически превозни средства в Европа, съобщава Bloombeg.

Двете компании обявиха, че ще създадат изследователски център в Гьотеборг, Швеция, през следващата година, който ще поддържа "няколкостотин" работни места. Производителите ще определят конкретно място за тяхната фабрика за батерии в региона в началото на 2022 г. 

„Партньорството с Northvolt ще ни осигури доставката на висококачествени, устойчиви батерии за чистите електромобили на Volvo от следващо поколение,“ заяви главният изпълнителен директор на Volvo Хакан Самуелсон.

Volvo набра 20 млрд. крони (2,3 млрд. долара) от своето първично публично предлагане (IPO) в края на октомври, тъй като инвеститорите бяха привлечени от смелите планове на компанията за електрификация. Автомобилният производител, собственост на китайската Zhejiang Geely Holding Group Co., планира да продава само електрически превозни средства до края на това десетилетие – в сравнение с 4-процентния дял на електромобилите от продажбите на компанията през третото тримесечие.

Строителството на фабриката, която ще доставя батерии за моделите на шведския концерн и свързаната с него Polestar, трябва да започне през 2023 г., като търговското производство е планирано за 2026 г.

Очаква се заводът да създаде около 3000 нови работни места и да разполага с планиран годишен капаците от 50 гигаватчаса клетки – достатъчно, за да покрият търсенето на половин милион електрически автомобила.

По отношение на продължаващия недостиг на чипове Volvo заяви, че обемите на продажбите през ноември достигат около 52 000 автомобила, което представлява спад на годишна база поради свитото производство. От концерна добавят, че предлагането на чипове остава ограничено, а производството се възстановява „месец за месец“. Въпреки това предлагането на автомобили все още не може да покрие търсенето на пазара.

Volvo потвърди размера на оперативната печалба за третото тримесечие от 3,3 милиарда шведски крони (363,8 милиона долара) спрямо 4,6 милиарда крони през същия период на 2020 г. Приходите на компанията се свиват със 7% до 60,8 млрд. крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още