IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Michelin Жан-Доминик Сенар е новият председател на Renault

Нов главен изпълнителен директор на компанията пък става Тиери Болоре

16:01 | 24.01.19 г.
<p>
	Жан-Доминик Сенар (ляво) и Тиери Болоре. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Доминик Сенар (ляво) и Тиери Болоре. Снимка: Ройтерс

Френският производител на автомобили Renault потвърди днес назначаването на шефа на Michelin Жан-Доминик Сенар за председател на съвета на директорите и Тиери Болоре за нов главен изпълнителен директор на компанията, предаде Ройтерс.

В допълнение съветът на директорите на Renault желае да следи активно функционирането на обединението и решава да натовари председателя си с цялата отговорност за управлението на обединението от името на Renault, в сътрудничество с главния изпълнителен директор, посочва компанията, имайки предвид партньорското обединение с Nissan.

Сенар заяви, че ще се съсредоточи върху разговорите за укрепване на партньорството с Nissan и Mitsubishi.

Важно е това обединение да остане изключително силно, каза Сенар пред журналисти на пресконференция, на която Renault обяви новите ръководители на компанията.

Наше задължение е да вървим напред заедно, каза Сенар, който се присъединява към Renault, напускайки поста главен изпълнителен директор на производителя на гуми Michelin.

Френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер изрази днес по-рано подкрепата на правителство за кандидатурата на Жан-Доминик Сенар на мястото на подалия оставка Карлос Гон.

Пред журналисти в Давос министърът подчерта, че "той ще бъде отличен председател".

Гон бе арестуван на 19 ноември и бързо след това бе освободен от поста председател на съвета на директорите на Нисан. Гон превърна Renault-Nissan в световен гигант в автомобилостроенето, след като френската компания придоби почти фалиралия Nissan през 1999 година.

Гон е обвинен, че не е декларирал над 80 милиона долара допълнителни приходи от Nissan за периода 2010-2018 година, които той е уредил да му бъдат изплатени по-късно. Бившият член на съвета на директорите на Nissan Грег Кели, както и самата компания, също са обвинени.

Френската държава е най-големият акционер в Renault с 15,01 на сто от капитала. Nissan притежава 15 процента, но без права на глас на общо събрание. В замяна Renault контролира 43 процента от Nissan.

Партньорството започна през 1999 година. От 2016 година Nissan има 34 процента от контролния пакет акции в по-малкия си японски конкурент Mitsubishi.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още