IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските мита ще доведат до загуба на хиляди работни места за автоиндустрията

Според автомобилни обединения ще се повишат драстично и цените на вносните превозни средства

18:45 | 27.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Някои от големите автомобилни обединения предупредиха днес администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че налагането на данъци от 25 процента върху вносните коли ще доведе до загубата на стотици хиляди работни места в автомобилната индустрия, предаде Ройтерс. Освен това цените на вносните превозни средства ще се повишат драстично.

Обединението на най-големите чуждестранни автомобилни производители - Toyota, Volkswagen, BMW и Hyundai заяви в комюнике, че митата ще нанесат вреда, както на автомобилните компании, така и на американските потребители.

Администрацията на САЩ започна през май разследване дали вносните превозни средства заплашват националната сигурност и президентът Тръмп нееднократно призовава за бързо облагане с мита, припомня БТА.

"Най-голямата заплаха за американската автомобилна индустрия по това време е възможността администрацията да наложи мита върху вноса във връзка с това разследване", написа Асоциацията на световните автомобилни производители, която представлява най-големите чуждестранни компании в сектора.

"Такива мита ще повишат цените за американските потребители, ще ограничат избора им и ще се отразят негативно върху продажбите и производството на превозни средства в САЩ", твърди асоциацията.

"Вместо да създадат работни места, тези мита ще доведат до загубата на стотици хиляди позиции в производството и продажбата на коли, високопроходими автомобили, камиони и автомобилни части", допълни представител на Асоциацията на световните автомобилни производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още