IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият тримесечен отчет срина акциите на Fiat c над 5%

Финансовите резултатите на италианския автомобилен производител бяха засегнати от лошото представяне в Латинска Америка

15:18 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Слабият тримесечен отчет срина акциите на Fiat c над 5%

Тримесечната печалба на италианската автомобилна компания Fiat остана под прогнозите на експертите, изпращайки акциите ѝ на отрицателна територия, пише WBP Online. Неблагоприятният резултат се дължи основно на лошото представяне в Латинска Америка.

Търговската печалба на производителя в трите месеца до края на декември е достигнала 931 млн. евро в сравнение с постигнатите година по-рано 887 млн. евро. Анализаторите очакваха печалба в размер на 1,15 трлн. евро.

Печалбата от Латинска Америка за четвъртото тримесечие е възлязла на 44 млн. евро – значително под 198-те млн. в същия период на предходната година. От Fiat отдадоха понижението основно на неблагоприятните валутни изменения.

Компанията също така съобщи, че приходите ѝ са нараснали с 10% до 24 млрд. евро за тримесечието. Продажбите на луксозни марки са се повишили с 66% до 1,3 млрд. евро, водени от силното търсене на возилата на Maserati.

Въпреки това приходите от Латинска Америка са спаднали с 23% до 2,2 млрд. евро през отчетния период, се посочва още в изявлението на Fiat.

В същото време, печалбата преди лихви и данъци е достигнала 456 млн. евро през четвъртото тримесечие, което е спад от постигнатите 807 млн. евро за същия период през 2012 г.

Автомобилният производител също така обяви, че няма да изплати дивиденти за изминалата година, за да поддържа балансирано ниво на ликвидност след придобиването на миноритарния дял в Chrysler по-рано този месец.

Базираната в Торино компания оряза годишните си очаквания за печалбата след забавянето на продажбите в Латинска Америка. Дружеството вече очаква печалба в диапазона 3,6-4 млрд. евро, което е спад от прогнозираните през октомври 2013 г. 4,7-5 млрд. евро.

Fiat също така прогнозира приходи в размер на 93 млрд. евро за тази година и печалба на акция от 0,44-0,60 евро.

Непосредствено след публикуването на отчета акциите на Fiat се сринаха, търгувайки се към момента със спад от 5,63 на сто до 7,12 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още