IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След тригодишно търсене Uber най-сетне намери финансов директор*

Бившият ветеран на Merrill Lynch Нелсън Чай поема позицията с амбицията да помогне за IPO-то през 2019 г.

09:57 | 22.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нелсън Чай. Снимка: Ройтерс</p>

Нелсън Чай. Снимка: Ройтерс

След три години на търсене американският технологичен стартъп Uber Technologies Inc.  обяви нов главен финансов директор - ветерана от Merrill Lynch Нелсън Чай.

Той е дългогодишен банков директор, преминал през финансовата криза от 2008. Чай ще помага в извеждането на компанията за споделено пътуване на борсата чрез планирано първично публично предлагане в края на 2019 г. Назначаването на Чай слага край на трудоемко търсене от главния изпълнителен директор Дара Косровшахи, който, стъпвайки начело на компанията през септември, обяви, че един от най-важните му приоритети е намирането на опитен финансов директор, коментира Bloomberg.

Освен за Merrill Lynch Чай е работил и за застрахователната група Warranty.

Въпреки че Косровшахи твърди, че Uber планира IPO-то за втората половина на 2019 г., Чай отказва да коментира времето, докато не прегледа финансовите документи на групата.

„Графикът се задава от борда, а Дара направи публични изявления по темата", каза само Чай. „Позволете ми малко да седна, да се огледам в компанията, преди да отговоря на този въпрос“.

Доскоро Чай беше главен изпълнителен директор на Warranty Group Inc., доставчик на застрахователни услуги за автомобилни производители и производители на потребителски стоки. Той помогна са продажбата на компанията, собственост на TPG Capital, на Assurant Inc. за 2,5 млрд. долара. TPG, инвеститор в Uber, му е предложила да кандидатства за работа в компанията, каза самият Чай. Джон Тайн, член на управителния съвет на Uber и дългогодишен колега на Чай, му е уредил среща с Косровшахи в началото на юни.

"Изключително съм развълнуван да вкарам в компанията някой толкова опитен, като Нелсън", каза Косровшахи в изявление по имейла. „Той ще бъде прекрасен партньор за мен и за целия мениджърски екип, докато се придвижваме към борсата".

Назначаването на Чай в Uber слага края на дългото търсене на мениджъри от страна на Косровшахи. През пролетта компанията искаше да назначи Зейн Роув от VMware Inc. за позицията, но преговорите се провалиха. Междувременно висши финансови директори напуснаха компанията. В един момент Косровшахи се е надявал да назначи жена за позицията на финансовия директор. Той заяви по време на конференция през април, че е по-фокусиран върху развитието на жени, които вече работят в Uber, като избягва "сладостта" на наемането.

Оценената на 62 млрд. долара Uber е най-високо оцененият технологичен стартъп в САЩ, но е изправена пред сериозни предизвикателства. Поредица от скандали, свързани с политически теми, правото и човешките ресурси, доведоха до напускането на съоснователя и главен изпълнителен директор Травис Каланик. Uber работи над поправянето на имиджа си, преди да започне да продава акции на инвеститорите.

Дори да успее да оправи  репутацията си, Uber има и друг проблем: компанията губи изумителни суми пари. Стартъпът е изгорил над 11 млрд. долара от създаването си,  а тенденцията продължава и днес. През второто тримесечие Uber е загубил 891 млн. долара при приходи в размер на 2,8 млрд. долара.

Някои инвеститори настояват Uber да преустанови разработването на собствени автономни превозни средства. Чай пояснява, че засега няма мнение по това предложение.

Uber редовно отчита публично ограничена финансова информация, но Чай поясни, че не е имал възможност да прегледа подробните данни, преди да поеме позицията.

„Разбирам, че има много предизвикателства. Едно нещо обаче ще продължи да бъде приоритет в цялата компания. Моята надежда и очакване са, че тя ще продължи да расте", казва Чай.

*Актуализирано в 10,10 часа

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още