IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis представя четири архитектури, с които планира да завладее пазарите

По този начин компанията цели увеличаване на икономиите от мащаба и засилване на маржа, който се очаква да нарасне до 10% към 2026 г.

21:16 | 10.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководителите на автомобилната група Stellantis обявиха как планират да нагорещят пазара на големите електрически модели, предоставяйки повече подробности за радикалната си стратегия за електромобилите, която касае 14-те марки на концерна, съобщава Automotive News Europe.

Платформата STLA Large ще се използва за автомобили с дължина от 4700 мм до 5400 мм и широчина от 1900 мм до 2300 мм, съобщиха от компанията, сформирана от сливането на Fiat Chrysler Automobiles и PSA Group през януари.

Платформата ще бъде използвана в осем превозни средства, които ще се появят на пазара в следващите от три до пет години, включително за луксозен седан, „масъл кар“, SUV модел, офроуд джип и средноголям пикап.

Въпросните автомобили най-вероятно ще бъдат предназначени за американските потребители, като европейските марки също ще могат да се възползват от платформата. 

Пробегът на автомобилите ще бъде около 800 километра, споделя главеният инженерен директор на Stellantis Харалд Вестер.

Платформите ще споделят технологии като електрически агрегати в опит да увеличат икономиите от мащаба и да засилят маржа на печалбата, който Stellantis прогнозира, че ще достигне 10 % до 2026 г.

Автомобилите, използващи четирите платформи, ще могат да изминат от 500 до 800 км с едно зареждане на батерията.

Платформите ще „отключат нови аспекти на нашите марки, извеждайки тяхната ефективност и представяне неследващо ниво“, смята Вестер.

За малките автомобили второто поколение на платформата eCMP (която позволява напълно електрическо задвижване) ще бъде прилагана до 2026 г., когато тя ще бъде заменена от STLA Small. Очаква се пробегът да нарасне до 500 километра с едно зареждане.

За компактните автомобили Stellantis ще използва платформата STLA Medium от средата на 2023 г. При тях пробегът ще се увеличи до над 700 км.

Настоящите електрифицирани компактни и средни по размер автомобили на Stellantis използват платформата EMP2, която позволява създаването на плъгин хибриди, но не и напълно електрически превозни средства.

Тази архитектура ще дебютира с преработения компактен SUV Peugeot 3008.

За по-големите превозни средства STLA Large се очаква да дебютира в средата на 2023 г. Тя ще позволява пробег от над 800 км.

В началото на месеца Stellantis повиши значително прогнозата си за целогодишната възвръщаемост, тъй като силното търсене на автомобили и покачването на цените в индустрията помогнаха на компанията да представи финансов отчет, който надминава очакванията на анализаторите.

Маржът на оперативната печалба сега се очаква да достигне около 10% през 2021 г. За първите шест месеца концернът отбелязва възвръщаемост от 11,4%.

Главният изпълнителен директор на автомобилния производител Карлос Таварес представи миналия месец план за инвестиране на 30 млрд. евро в електрически автомобили и софтуер. Stellantis ще премине към електрическа мобилност първо в Европа, която прие стратегия за постепенно премахване на двигателите с вътрешно горене до 2035 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още