IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съучастник в бягството на Карлос Гон: Това беше грешка

На съдебно изслушване преди две седмици Майкъл и Питър Тейлър потвърждават обвиненията на прокурорите, че са помогнали на Гон да избяга от Япония

18:42 | 29.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлос Гон.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Карлос Гон. Снимка: Bloomberg L.P.

Подпомагането на бягството на бившия председател на автомобилния алианс Renault-Nissan Карлос Гон от Япония е било грешка, заяви един от двамата американци, помогнали на Гон да напусне островната страна, добавяйки, че дълбоко съжалява за постъпката си.

"Помогнах на Карлос Гон да избяга от Япония, докато той беше пуснат под гаранция", споделя с треперещ глас пред съда Майкъл Тейлър във вторник. „Дълбоко съжалявам за действията си и искрено се извинявам, че причиних трудности на съдебния процес и на японския народ“, добавя той, цитиран от Bloomberg. 

На съдебно изслушване преди две седмици Майкъл и синът му Питър потвърждават обвиненията на прокурорите, че са помогнали на Гон да избяга от Япония в края на 2019 г. Те бяха екстрадирани в Япония от САЩ по-рано тази година и са заплашени от максимум три години в затвор по обвинение в прикриване или подпомагане на бягството на престъпник.

Двамата, облечени в тъмни костюми с бели ризи, пристигат в съда с белезници, обградени от охрана. Майкъл Тейлър е разпитан първо от своя адвокат в рамките на 18 минути, след което е подложен на разпит от един от прокурорите. Той разказва как е научил за плана на Гон да избяга, като снахата на неговата съпруга, братовчедка на бившия футболен гуру, настоява да се помогне на поставения под гаранция Гон.

Съдебното дело срещу двамата Тейлър в Токио е поредното от серията съдебни производства, свързани с Карлос Гон. Понастоящем бившият ръководител на Nissan Грег Кели е изправен пред съда в японската столица заради твърдения, че е участвал във финансовите злоупотреби на Гон, който е съден от японския концерн за обезщетение в размер на 10 млрд. йени (95 млн. долара) по отделен иск, заведен в съда в Йокохама.

Отделно, френски следователи разпитаха Гон в Бейрут по обвинения, че е пренасочил средства от Renault SA, а миналия месец той беше осъден да плати почти 5 млн. евро на звено на Nissan по дело, заведено в Нидерландия.

Двамата Тейлър бяха изпратени в Япония през март, за да им бъдат повдигнати обвинения, свързани с участието им в бягството на Гон от Япония, където той беше обвинен във финансови нарушения.

Бивша зелена барета, Майкъл никога не е отричал участието си в бягството на Гон, дори описва как е извършил операцията в интервю за Vanity Fair, преди да бъде арестуван. Дългогодишен консултант по сигурността, Майкъл посочва, че е планирал операцията в продължение на месеци, като твърди, че синът муПитър няма участие в бягството.

Фактът, че Майкъл и Питър Тейлър се признават за виновни, показва, че двамата се надяват на най-леката възможна присъда. Не е ясно дали японските прокурори ще вземат предвид времето, което бащата и синът са прекарали в затвора в САЩ във връзка със същите обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още