IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отпразнува производството на 1 млн. клетки 4680

Батериите ще захранват електромобилите, които Tesla ще произвежда в своя нов завод в Остин, Тексас

20:27 | 22.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. отпразнува производството на общо 1 млн. цилиндрични литиево-йонни клетки 4680, които компанията на Илон Мъск ще използва в новите си електромобили, започвайки с Model Y, съобщава Clean Technica.

Батериите ще захранват електромобилите, които Tesla ще произвежда в своя нов завод в Остин, Тексас. Технологията беше представена за първи път през септември 2020 г.

Според концерна новият дизайн на клетката ще осигури пет пъти повече енергия от сегашните технологии и ще увеличи пробега с 16 на сто.

Едно от ключовите предимства на клетките тип 4680 е, че разходите за тяхното производство са с 10% до 20% по-ниски от клетките, използвани в момента, и разполагат с по-голяма енергийна плътност.

По-рано тази година Panasonic обяви, че инвестира 700 млн. долара за разширяване на фабриката си за батерии в префектура Уакаяма, Япония, и внася ново оборудване за производство на новите клетки 4680, разработени от Tesla. Panasonic е основен доставчик на батерии за сегашните модели на американския концерн.

Литиево-йонните батерии разполагат с голям капацитет за съхранение на енергия, но техните компоненти са направени от запалими материали. „Направата на по-дебела цилиндрична батерия означава улавяне на повече топлина в центъра на батерията“, коментира Нобору Сато, професор в Института за иновации към Университета в Нагоя. „Това увеличава риска от по-бързо разграждане“, добавя той.

През 2021 г. Panasonic създаде тестова линия в Япония за разработването на т.нар. формат 4680, който е 4,6 см широк и 8 см висок. Според Tesla тази батерия ще съхранява повече енергия и ще намали наполовина разходите за производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още