IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla вижда Германия като най-подходящото място за европейската си Gigafactory

От индустрията очакват революцията на зелените коли да насърчи пазара на батерии в Европа

16:51 | 20.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на електромобили Tesla предпочита Германия за локация за своята европейска Гигафабрика (Gigafactory), обяви главният изпълнителен директор на фирмата Илон Мъск. Това ще бъде най-новият ход на външна компания на европейския пазар на батерии, предава Ройтерс.

Експерти от индустрията очакват революцията на зелените коли да насърчи пазара на батерии в Европа, който да достигне 250 млрд. евро (290 млрд. долара) до 2025 г.

Азиатски компании, сред които CATL и Samsung, вече са подписали договори с местни играчи или са създали собствени операции в Европа, което подтикна европейски политици и бизнес лидери да призоват за повече вътрешни инвестиции.

"Германия е водещ избор за Европа“, коментира Мъск в отговор на коментар в Twitter, посочвайки, че според него вероятно най-удачното място ще е границата на Германия и Франция.

Tesla вече има операции в Прюм, Германия, който се намира само на 30 км от Беглия и на около 100 км от френската граница.

Като знак за засилването на азиатските позиции на пазара, Volkswagen – най-големият европейски производител на автомобили, наскоро избра LG Chem, Samsung и китайската Contemporary Amperex Technology Co Ltd (CATL) за доставката на батерии за 25 млрд. долара.

CATL също обмисля инвестиция в Германия, писа по-рано Ройтерс.

Преди време Tesla обяви, че планира да създаде още три огромни фабрики след първата ѝ, която се намира в Невада, САЩ. Тя обаче е обща собственост с Panasonic, която е ексклузивен доставчик на батерии на масовия Model 3 на Tesla.

Не е ясно дали Tesla ще прави европейската си фабрика с Panasonic. Ройтерс не е получила отговор от германския екип на Tesla.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още