IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber продава звеното си за самоуправляващи автомобили на свой стартъп конкурент

Сделката с Aurora Innovation оценява Advanced Technologies Group на около 4 млрд. долара

23:51 | 07.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка:Jason Alden/Bloomberg

Звеното за самоуправляващи се автомобили на Uber - Advanced Technologies Group (ATG), ще бъде придобито от неговия стартиращ конкурент Aurora Innovation, обявиха компаниите в понеделник.

Сделката, която се очаква да приключи през първото тримесечие на 2021 г., оценява ATG на около 4 млрд. долара, съобщава CNBC. Подразделението беше оценено на 7,25 млрд. долара през април, когато Softbank, Denso и Toyota влязоха в него.

Изпълнителният директор на Uber Дара Хосровшахи ще се присъедини към борда на новата компания, а гигантът за споделяне на пътувания ще инвестира 400 млн. долара в нея.

Като цяло инвеститорите и служителите на Uber и ATG се очаква да притежават 40% дял в Aurora, съгласно нормативна документация, придружаваща сделката. Само Uber ще държи 26% дял.

Aurora се оценява на 10 млрд. долара в сделката, според човек, запознат с условията.

„С придобиването на ATG Aurora ще има невероятно силен екип и технологии, ясен път към няколко пазара и ресурси, които да достави“, коментира в изявление Крис Урмсън, съосновател и главен изпълнителен директор на Aurora. „Казано по-просто, Aurora ще бъде компанията, която е в най-добра позиция да доставя продукти за самоуправление, необходими за транспорт, логистика и безопасност, по-достъпни и по-евтини“, допълва той.

„Малко технологии обещават толкова много да подобрят живота на хората с безопасен, достъпен и екологичен транспорт, колкото самоуправляващите се превозни средства“, допълва изпълнителният директор на Uber Дара Хосровшахи. „През последните пет години нашият феноменален екип в ATG беше в челните редици на тези усилия и обединявайки силите си с Aurora, те вече са на първа линия да изпълнят това обещание още по-бързо“, допълва той.

TechCrunch за първи път съобщи през ноември, че двете компании водят преговори за ATG.

Aurora е подкрепена от Hyundai, Amazon и големи компании за рисков капитал, вкл. Greylock и Sequoia.

ATG беше голям залог за Uber, който го обремени с много разходи и му донесе редица предизвикателства.

По-рано тази година Uber предизвика противоречия, като прехвърли Jump, дъщерното си дружество за споделяне на електрически велосипеди, на Lime - друга компания за микромобилност. Uber придоби Jump през 2018 г. с декларираното намерение да управлява и развива тази марка независимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още