IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW спира временно част от производството в Мексико заради недостиг на газ

Мерките се отнасят за 18 и 19 февруари и ще засегнат производството на модела Jetta, както и сглобяването на Taos и Golf

08:10 | 18.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alicia Vera/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alicia Vera/Bloomberg

Германският автомобилен производител Volkswagen Group ще спре временно част от производството си в Мексико на 18 и 19 февруари заради ограничени доставки на природен газ, съобщава Ройтерс, цитирайки изявление на компанията.

Според концерна мерките ще засегнат производството на модела Jetta, както и сглобяването на Taos и Golf. 

Мексиканското правителство призова американските власти да възстановят доставките на газ за страната, след като губернаторът на Тексас Грег Абът забрани износа на горивото заради екстремните студове в щата, които претовариха енергийната мрежа.

Прекъсването на доставките на природен газ за Мексико от Тексас заради застудяването остави милиони мексиканци без енергия в индустриалните северни щати и доведе до загуби в размер на 2,7 млрд. долара.

Проблемът с доставките засегна фабрики, включително завода на американския автомобилен концерн General Motors в Силао, където работата беше спряна на 16 и 17 февруари.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви по-рано тази седмица, че проблемите с доставките подчертават необходимостта Мексико да покрие повече от своите енергийни нужди в страната.

Мексико, вторият по големина търговски партньор на САЩ, успя да възстанови до голяма степен доставките на електроенергия , като започна да снабдява с мазут електроцентралите, поръчвайки същевременно доставки на втечнен природен газ (LNG).

Южната съседка на САЩ е дом на редица автомобилни концерни, които вече се сблъскаха с недостига на полупроводници в глобален план. Volkswagen прогнозира, че проблемът с нарушените доставки на чипове няма да бъде решен до средата на годината, като концернът очаква постепенно възстановяване през втората половина на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още