IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen: Проблемът с недостига на чипове ще се запази до средата на годината

Производството на автомобилите от семейството ID не е засегнато от нарушените доставки, изтъкват от германската автомобилна група

22:10 | 17.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Оценявайки текущата ситуация, Volkswagen Group прогнозира, че глобалният недостиг на чипове ще продължи да притиска автомобилната индустрия през първата половина на годината. Това е становището на германския концерн, което беше споделено пред Investor.bg. 

„Volkswagen продължава да работи усилено, за да сведе до минимум въздействието на глобалния недостиг на полупроводници върху производството на групата. Въз основа на текущите условия приемаме, че ситуацията с доставката на чипове ще остане напрегната през първата половина на годината. В зависимост от ситуацията, Volkswagen ще направи всичко по силите си, за да възстанови до голяма степен загубеното производство на превозни средства през втората половина на 2021 г.“, посочват от компанията.

Според германската група проблемите при доставките на полупроводници в резултат на бързото възстановяване на автомобилната индустрия причинява значителни смущения в световното производство на автомобили.

От Volkswagen припомнят, че още на 18 декември 2020 г. компанията предупреждава, че въздействието върху нейните производствени обекти предстои да бъде анализирано, като операциите могат да бъдат коригирани поради възникналата ситуацията при доставките на чипове.

Основният приоритет за Volkswagen ще бъде обработката на големия обем поръчки. Досега не се наблюдават отрицателни ефекти за клиентите на компанията, причинени от недостига на полупроводници.

Производството на автомобилите от семейството ID не е засегнато от проблемите, като фабриката в Цвикау успя да поднови производството на ID.3 и ID.4, както беше планирано, след празниците в края на декември, изтъкват от Volkswagen.

Във вторник компанията обвини своите доставчици в лошо планиране, което е задълбочило кризата с полупроводниците.

„Обявихме своите прогнози достатъчно рано“, изтъкват от концерна. „ Ако доставчиците не се доверяват на нашите оценки и залагат на собствените си прогнози, трябва да бъдем информирани веднага. Това не се е случило“, добавят от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още