Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заради Дизелгейт: Porsche ще плати глоба за над 500 млн. евро

При подобно разследване глобата на Volkswagen бе 1 млрд. евро, а за Audi - 800 млн. евро.

Заради Дизелгейт: Porsche ще плати глоба за над 500 млн. евро

Снимка: Ройтерс

Прокуратурата в Щутгарт наложи глоба срещу дъщерното дружество на Volkswagen Porsche вследствие на разследването на скандала с обработените вредни газове (Дизелгейт) в размер на 535 млн. евро. Основното основание е нарушение на задълженията в отдела за развойна дейност, обяви прокурората във вторник.

При подобно разследване глобата на Volkswagen бе 1 млрд. евро, а за Audi - 800 млн. евро.

Производителят на спортни автомобили стана през миналата година цел на мащабна проверка от страна на органите, при която са били разследвани незаконни устройства за прекъсване на изпускателната система. 

Porsche не произвежда сама дизелови двигатели, а взема агрегатите от сестринската компания Audi. Междувременно Porsche напълно е премахнала дизеловите двигатели от своята програма. През 2017 г. стана ясно, че Porsche е поискала Audi да плати 200 млн. евро, с които производителят на спортни автомобили да покрие разходите си покрай скандала. Искането е изпратено официално до компанията от Инголщат.

Още по темата

Porsche обясни тогава, че е похарчила толковап пари до момента, за да сервизира автомобилите, засегнати от скандала с измамния софтуер. Проблемът засегна 3-литровия TDI двигател, използван в Porsche Cayenne Diesel. Само в САЩ автомобилът е с 88 500 продажби, за което клиентите бяха компенсирани с между 7 039 и 16 114 долара.

Властите разследват от юли 2017 г. срещу служители на Porsche AG. Скандалът избухна, след като през 2015 г. от Volkswagen признаха, че са използвали софтуер, който манипулира тестовете на изгорените газове на около 11 млн. автомобила с дизелови двигатели.

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Новини Porsche дизелгейт

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Daimler става още малко по-китайска