IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в България се доближава до двуцифрен ръст на цените

Варна е лидер по поскъпване на имотите сред големите градове в страната в края на миналата година

15:51 | 07.04.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата в България са нараснали с 9,4% на годишна база в края на миналата година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Съществуващите жилища у нас дори са поскъпнали двуцифрено – точно с 10% спрямо края на 2020 г. Цената на новите апартаменти също е нараснала с 8,4% на годишна база.

Варна е лидер у нас по поскъпване на жилищата в четвъртото тримесечие на 2021 г. с ръст от 10,8% на годишна база. Новите жилища в морската столица поскъпват по-бързо от старите – с 11,3% спрямо 10,5%, сочат данните на НСИ.

В Пловдив цените на жилищата също се доближават до двуцифрен ръст на годишна база с покачване от 9,5% в края на миналата година. В града под тепетата тенденцията е обратна – старите жилища са поскъпнали чувствително с 13,2%, докато при новото строителство повишението е по-малко - с 4,9%.

София е на трето място сред шестте най-големи града у нас, включени в статистиката на НСИ, с ръст на цените от 9,1% на годишна база в четвъртото тримесечие. Новите жилища в столицата са поскъпнали с 10%, докато при старите покачването е по-слабо (8,4%).

Тази седмица консултантската компания Knight Frank нареди столицата на 79-о място сред 150 града по най-бърз ръст на цените на жилищата в света. София не попадна в нажежената зона на индекса на компанията, но брокери съобщават, че в някои квартали цените са се покачили с до 40%, което прави жилищата все по-недостъпни. В предпочитаните райони на София вече трудно може да се намери дори панелен двустаен апартамент на цена под 100 хил. евро.

Жилищата са поскъпнали силно и в Бургас. Там през четвъртото тримесечие е отчетено повишение от 9% на годишна база, като подобно на Пловдив по-чувствителен е ръстът на цените на старите жилища (13%), докато при новото строителство покачването е с 3,5%.

В Русе и Стара Загора цените на жилищата са нараснали с по 8,8% в края на миналата година, като и в двата града старите жилища поскъпват по-бързо от новото строителство.

Само за едно тримесечие между третото и четвъртото цените на жилищата у нас са нараснали с 2,4%, показват още данните на НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
mrynmryn
преди 1 година
Във Варна има сгради от 2010-та, дето още ги продават като "ново строителство", не следя пазара на материали, но съм сигурен, че за 12г., някои от тях са се подобрили и е имало някакви иновации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Сега като вдигнат лихвите заради инфлацията всичко ще си дойде на мястото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още