IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градските жилищни пазари в света растат с най-бързия си темп от почти 18 години

София е на 79-о място в индекса на консултантската компания Knight Frank към края на 2021 г.

16:45 | 05.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Градските жилищни пазари в света растат с най-бързия си темп от 18 години насам, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

От 150 града, включени в индекса ѝ на градските жилищни пазари, 140 отчитат ръст на цените през 2021 г. спрямо 122 през 2020 г. Като цяло индексът е нараснал с 11% през 2021 г.

Градове в Северна и Южна Америка са отчели най-силното покачване на цените от средно 15% на годишна база спрямо 11% в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) и 9% в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Американските домакинства не само са увеличили значителните си спестявания по време на блокадите, а стойността на домовете им също е нараснала значително. В някои случаи това богатство е било използвано за подобряване на съществуващите жилища или за покупка на втори имот.

Обичайното жилище във Финикс, американския град с най-бърз ръст на цените през 2021 г., е струвало 298 хил. долара в края на 2020 г., сочат данни на Zillow. До края на миналата година средните цени в града са нараснали с 32,5% и са достигнали 394 850 долара, като са прибавили почти 97 хил. долара за една година към стойността на жилищата за собствениците им.

Този ръст не е необичаен за градовете в развитите икономики. Въпросът е докога ще продължат да растат цените с настоящия темп, отбелязва Knight Frank. Лихвите започват да се вдигат – Нова Зеландия, Великобритания и САЩ вече повишиха основната си лихва през 2022 г., нагласите на потребителите се влошават заради геополитическата криза в Украйна, а доходите не растат в унисон с инфлацията.

Преходът от пазар на продавачите към пазар с повече възможности за купувачите може да е по-близо, отколкото си мислехме в началото на годината, счита консултантската компания.

Но дори лихвите да достигнат 4% в САЩ и Великобритания, ниво, при което според прогнозите на Capital Economics цените на жилищата ще започнат да намаляват, е малко вероятно съживяването на градовете да спре, допълва Knight Frank.

Към края на миналата година Истанбул е най-бързо растящият градски жилищен пазар в света с ръст на цените от 63,2% на годишна база. Следват Измир с покачване от 58,5% и Анкара с 55,9%. В десетката попадат още Хобарт, Финикс, Халифакс, Канбера, Маями, Далас и Сан Диего.

София е на 79-о място с ръст на цените на жилищата от 9,1% на годишна база, като Knight Frank използва данни за третото тримесечие на 2021 г. Цените в столицата са нараснали колкото в Прага и Единбург и тя остава извън нажежената зона в индекса на Knight Frank.

На обратния полюс цените на жилищата в Куала Лумпур са намалели с 5,8% и столицата на Малайзия се озовава на дъното на индекса. Следват Венеция и Генуа, където жилищата са поевтинели съответно с 4,1% и 3,3% на годишна база.

Сред градовете със спад на цените на жилищата към края на миналата година са още Лима, Палермо, Флоренция, Делхи, Никозия, Пюн и Ахмедабад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още