IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случи с цените на жилищата в света през 2021 г.?

Конфликтът в Украйна може да забави ръста на цените през 2022 г., прогнозира консултантска компания

20:30 | 09.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в света са нараснали средно с 10,3% през 2021 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Тя обаче очаква по-скромен ръст през 2022 г. на фона на увеличаващите се рискове.

През последното тримесечие на миналата година компанията отчита разминаване между номиналната и реалната цена, като ръстът на реалните цени се е забавил от 6,2% през третото тримесечие на 4,7% през четвъртото. Това е и първият път от началото на пандемията, в който Knight Frank отчита забавяне на годишния растеж.

Почти половината от наблюдаваните страни и територии, включени в индекса, са регистрирали годишен ръст на цените от над 10% в номинални изражения, включително САЩ и Великобритания. 

В тези две страни, ако хората са имали късмета да са придобили жилище в началото на 2021 г., стойността му е нараснала съответно с 64 500 долара и 26 800 паунда (около 36 300 долара).

Knight Frank обаче очаква кризата в Украйна да доведе до по-слаб растеж на световната икономика, а оттам и на цените на жилищата в международен план. От друга страна обаче тя може да намали и броя и скоростта на повишенията на лихвите, които някои централни банки планираха само преди няколко седмици, допълва компанията.

Турция е страната с най-бързо поскъпващи жилища в света с ръст на цените от 59% в номинални изражения през четвъртото тримесечие на 2021 г. Но инфлацията в страната достигна 36 на сто в края на миналата година и 54% до края на февруари тази година. Реалният ръст на цените на жилищата в Турция е бил в края на миналата година 17,3%, което поставя страната на второ място в индекса след Австралия, където той е 17,5%.

Както от гледна точка на номиналните, така и от гледна точка на реалните цени страните в топ пет остават едни и същи, като разместват само местата си. Нова Зеландия е на второ място с номинален ръст на цените от 22,6% и 15,7% в реални изражения. Третото място е за Чехия с номинален ръст от 22,% и 16,4% в реални изражения.

В десетката попадат още Словакия, Австралия, Нидерландия, САЩ, Южна Корея, остров Джърси и Естония.

България е на 32-о място в индекса на Knight Frank за 2021 г. след Полша и преди Мексико. У нас отчетеният от компанията номинален ръст на цените през четвъртото тримесечие на миналата година е 8,7%, а реалният достига 3,7%.

Само три пазара са отчели спад на цените през 2021 г. – Малайзия, Малта и Мароко. Десетте пазара, които са регистрирали най-силния ръст на цените на жилищата от началото на пандемията, са предимно развити пазари, където правителствата засилиха подкрепата за икономиката, а в някои случаи и жилищните пазари чрез ипотечни ваканции или програми за субсидиране, отбелязва компанията.

В отделен коментар за последиците от ситуацията в Украйна върху жилищните пазари в света Knight Frank отбелязва, че те ще зависят от това дали централните банки ще пристъпят към повишаване на лихвите, както планираха доскоро, или не.

При първия сценарий на повишаване на лихвите последиците ще са по-големи за жилищните пазари в по-ниския сегмент. Купувачите с пари в брой, особено по време на пандемията, са съставлявали по-голямата част от продажбите в луксозния сегмент от пазара.

Трансакциите в чужбина също ще бъдат повлияни, ако лихвите се повишат. Със засилването на валутите посоката и обемът на трансграничните капитали ще се промени, прогнозира компанията.

Нагласите на купувачите обаче трудно може да се предвидят. Ръстът на потреблението, наблюдаван по време на пандемията, може да бъде ограничен. Натрупаните спестявания, ръстове на заплатите и смекчаването на забраните за пътуване подкрепят доверието на купувачите. За някои покупката на втори дом може да бъде отложена временно, за други конфликтът може да ускори желанието за убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още