IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Evergrande е отлъчен от елита на Китайската комунистическа партия

Хуей Ка Йен няма да присъства на Китайската народна политическа консултативна конференция, събитие, на което обичайно е активен участник

13:33 | 07.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът и основател на&nbsp;China Evergrande Group Хуей Ка Йен.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Президентът и основател на China Evergrande Group Хуей Ка Йен. Снимка: Bloomberg L.P.

Основателят на китайската строителна компания China Evergrande Group Хуей Ка Йен не е получил достъп до ключова политическа среща тази седмица, което показва, че той губи своето влияние в рамките на Китайската комунистическа партия (ККП) на фона на финансовия колапс на неговата империя, съобщава Bloomberg.

На Хуей му е бил отказан достъп до годишната Китайската народна политическа консултативна конференция (КНПКК), споделят източници, запознати с въпроса. В резултат на това той е поискал отпуск за събитието, което трае една седмица, докато неговата компания се опитва да намали оперативните рискове.

Въпреки че последствията за Хуей все още не са ясни, неговото отсъствие на КНПКК е поредното доказателство, че авторитетът му сред политическия елит е сериозно разклатен, след като строителната група изпадна във финансов колапс поради неспособност да покрие своите дългове, давайки начало на кредитна криза в сектора.

Засега няма индикации, че Хуей е бил изключен от КНПКК или от партията - ход, който често подчертава залеза на политически свързани бизнесмени. 

Притисната от над 300 млрд. долара дълг, Evergrande се сблъсква с протести на индивидуални инвеститори, които още чакат плащания, и се опитва същевременно да завърши строителството на множество жилищни сгради, рискувайки социални вълнения в момент, когато китайският президент Си Дзинпин насърчава „общия просперитет“.

В средата на февруари китайски съд нареди замразяването на активи за 640,4 млн. юана (101 млн. долара), притежавани от филиал на Evergrande. Държавната компания Shanghai Construction, която заведе дело срещу подразделението на Evergrande в югозападния град Чънду през декември заради просрочени хонорари за строителство, се е позовала на решение на съда в Гуанджоу, според което замразените активи ще включват банкови депозити и недвижими имоти. Отделно Shanghai Construction Group съобщи, че местният съд в Гуанджоу е замразил активи за 361,5 млн. юана на друго подразделение на Evergrande в централната провинция Дзянсу заради просрочени плащания.

Хуей, който е член на ККП повече от три десетилетия, се присъединява към КНПКК през 2008 г., след което получава още два 5-годишни мандата. Той е част от елитния 300-членен постоянен комитет на КНПКК от 2013 г. насам. Участва активно в конференцията през предходните години.

Още през юли, преди кризата в Evergrande да ескалира, Хуей присъства на честването на 100-годишнината на ККП, което инвеститорите приеха като знак, че правителството остава благосклонно към магната.

На фона на дълговата криза в Evergrande Пекин призова милиардерът да използва личното си богатство, зад а помогне на компанията да изплати дължимото на инвеститорите, докато централната банка на страната изтъкна „лошото управление“ като причина за кризата в компанията.

Сред членовете на КНПКК попадат най-известните политици и предприемачи в Китай, като по време на конференцията се обсъждат основни политически и социални въпроси. Срещите се провеждат успоредно с Общокитайското събрание на народните представители, едно от най-големите събития в политическия календар на Китай.

Китайските власти обмислят предложение за разделяне на Evergrande чрез продажба на по-голямата част от активите ѝ, съобщи Bloomberg по-рано тази година. Компанията информира кредиторите през януари, че планира да обяви предварителен план за преструктуриране през следващите шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още