IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Evergrande: Спешни продажби са изключени

Хуей Ка Йен заяви, че задлъжнялата строителна компания работи за завършването на 600 хил. жилища тази година

16:31 | 11.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg

Президентът на Evergrande изключи спешни продажби на активи и обеща, че компанията ще завърши половината от оставащите си проекти до края на годината, пише Financial Times.

Хуей Ка Йен заяви, цитиран от китайските държавни медии, че строителната компания ще завърши 600 хил. жилища през 2022 г., месеци след като работата по стотици проекти на Evergrande беше спряна заради дълговата криза в китайския имотен сектор.

Задлъжнялата строителна компания започна да пропуска плащания по облигации през септември и спря плащанията по дълговете си в края на миналата година, като навлезе в най-големия процес по преструктуриране в историята на Китай.

Evergrande има задължения за над 300 млрд. долара и се превърна в олицетворение на огромните заеми, подкрепящи имотния сектор в Китай, който от десетилетия е в основата на икономическия растеж в страната. Миналата година секторът преживя силно забавяне, след като правителството на президента Си Дзинпин въведе реформи за ограничаване на задълженията.

Един от редките коментари на Хуей, направен след среща на ръководството на компанията миналия уикенд, се случва след засиленото внимание към богатството му, включително луксозни имоти в Хонконг, където Evergrande е листната.

Строителната компания и правителството отдават приоритет на завършването на стотици имотни проекти в континенталната част, където купувачите на жилища често придобиват апартаменти преди построяването им.

Миналата година американският инвеститор Oaktree Capital пое контрол върху проект на Evergrande близо до Шанхай и назначи съдия-изпълнители в друг проект в Хонконг миналия месец.

Притежатели на облигации на международните пазари, където Evergrande е заела около 20 млрд. долара, се оплакаха от липса на ангажимент от компанията и предупредиха за потенциални съдебни действия. Те следят внимателно чуждестранните активи на компанията, включително подразделенията ѝ за електромобили и управление на имоти в Хонконг, за признаци за продажби на пожар.

Кризата се разпространи и на по-широкия китайски пазар на чуждестранни облигации с висока доходност, където доходността нараства до нива, отчетени за последно по време на финансовата криза. Цената на облигациите на строителни компании, които преди време бяха смятани за сигурни, се срина.

Строителната компания Shimao, която преди време имаше инвестиционен рейтинг, предприе бърза продажба на активи, за да набере пари преди крайните срокове по дълга ѝ тази година.

Компанията за данни Dealogic съобщи тази седмица, че емитираните облигации на азиатския пазар с висока доходност без Япония са намалели до най-ниското си ниво от шест години заради сътресенията в китайския имотен сектор. Емитентите са набрали само 4 млрд. долара през януари спрямо 19 млрд. долара през същия период година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още