IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в еврозоната отбеляза лек спад през февруари

Активността на строителния сектор продължава да е силна в началото на годината

13:57 | 04.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Активността в строителния сектор в еврозоната е отбелязала лек спад през февруари, но все пак е останала силна в началото на годината. Това показват данните на IHS Markit, публикувани в петък.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в строителството в еврозоната на IHS Markit се е свил леко от 56,6 пункта през януари до 56,3 пункта през февруари, което е знак за силен ръст в активността на сектора.

Повишението до голяма степен е свързано с нарасналото търсене и увеличаващата се работа. Темпът на растеж в гражданското и бизнес инженерство е достигнал най-високото си ниво от януари 2018 г., докато работата на строителните компании върху жилищата също е отбелязала бърз темп на покачване. Това е било дванадесетото поредно увеличение, въпреки че темпът на растеж леко се е забавил спрямо януари.

„Строителните компании в еврозоната отчетоха устойчив ръст на активността през февруари. Активността нарасна с до голяма степен същия темп, отчетен в предишното проучване, докато броят на новите поръчки се увеличи за седми пореден месец“, каза икономистът в IHS Markit Усама Бати.

„Въпреки че търсенето продължава да е силно, големият ценови натиск и недостигът на суровини все още са водещи пречки за строителния сектор на еврозоната“ предупреди експертът.

Данните на IHS Markit в петък показаха още, че активността на строителния сектор в Германия допълнително е нараснала миналия месец. Индексът на мениджърите по поръчките в строителството в най-голямата европейска икономика е нараснал до 54,9 пункта през февруари. За сравнение – през януари резултатът е бил 54,4 пункта. Това е бил най-големият ръст от две години насам.

Показателят във Франция е останал без промяна спрямо януари, докато този в Италия е достигнал рекорден връх от 68,5 пункта. Така индексът е надминал януарския връх от 68,2 пункта, достигайки най-високото си ниво, откакто се води статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още