IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната нараснаха по-слабо от очакваното през януари

Ръстът на показателя в България се е забавил в началото на годината

13:07 | 04.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в еврозоната са нараснали по-слабо от очакваното през януари, показват данните на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от Ройтерс. Причина за по-малкия ръст са били намалелите продажби на горива и свитите разходи за храна и онлайн пазаруване, след като инфлацията за пореден месец се ускори до рекордно равнище.

Продажбите на дребно в еврозоната са нараснали с 0,2% на месечна и със 7,8% на годишна база. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха месечно увеличение в размер на 1,3% и годишно в размер на 9,1%.

Евростат Евростат

Продажбите на храни са останали без промяна спрямо декември, докато тези на горива са се свили с 1,3%.

Като измерител на потребителското търсене показателят показа големи различия между страните членки на еврозоната. Продажбите на дребно в Словения са нараснали с 32,2% на годишна база, докато тези във Финландия са се свили с 2,4 на сто. В Белгия месечното увеличение на измерителя е било в размер на 0,3 на сто, докато в Германия – най-голямата европейска икономика – той е нараснал с 10,3 на сто.

Що се отнася до Европейския съюз, данните показват, че продажбите на дребно са нараснали с 0,6% на месечна база и с 8,3% на годишна база.

Ръстът на продажбите на дребно в България се е забавил през януари, когато се е равнявал на 1,0%. За сравнение – отчетеното повишение през декември 2021 г. е било в размер на 1,3%, след като предходните месеци то е било под един процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още