IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля да забрани вноса на луксозни коли в Русия

Мярката ще важи за автомобили над 50 хил. евро, както и за лодки, самолети и мотоциклети

13:47 | 14.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз обсъжда забрана на износа на луксозни автомобили на стойност над 50 хил. евро за Русия. Мярката е част от последния пакет санкции на блока заради инвазията в Украйна, съобщават за Bloomberg двама дипломати, запознати с плана.

Предложената забрана, която се очаква да бъде одобрена най-рано в понеделник и все още може да претърпи промени, ще важи за модели от различни европейски марки, включително Audi, BMW, Mercedes, Ferrari и Porsche.

Ограничението също така ще влезе в сила и за продажбите на лодки и самолети, както и за седалкови лифтове и мотоциклети на цена над 5000 евро.

Редица европейски производители вече обявиха доброволно ограничаване или прекратяване на продажбите в Русия.

В петък генералният директор на автомобилната компания Stellantis Карлос Таварес заяви, че групата вече няма да произвежда нови превозни средства в Русия и ще премести производството на бусове в Западна Европа. Освен това компанията не планира в непосредствено бъдеще нови инвестиции на руска територия.

По-рано подобни мерки взеха още Volkswagen, Volvo, Renault и редица други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още