IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis се оттегля изцяло от Русия

Компанията вече няма да произвежда нови превозни средства в страната

17:24 | 11.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Генералният директор на автомобилната компания Stellantis Карлос Таварес заяви днес, че групата вече няма да произвежда нови превозни средства в Русия и ще премести производството на бусове в Западна Европа, съобщава френската телевизия BFM.

Освен това компанията не планира в непосредствено бъдеще нови инвестиции на руска територия заради инвазията в Украйна. Ръководителят на автомобилния гигант, обединяващ 14 марки, сред които Peugeot, Citroen и Fiat, не уточни в коя страна ще бъде преместено производството.

Вчера Stellantis обяви, че възнамерява да спре вноса и износа на коли в и от Русия, но да запази завода си за работни превозни средства в Калуга, северно от Москва.

На онлайн пресконференция днес Таварес посочи, че групата засега не е сериозно засегната от кризата в Украйна, тъй като снабдителската ѝ база не е съсредоточена в Източна Европа.

Не се предвиждат нови инвестиции в Русия, каза още той.

Автомобилният гигант отбелязва, че загубата на руския пазар няма да има особено отражение върху икономическия му план. За разлика от Renault, която доминира на руския пазар с дял от близо 29 процента благодарение на Lada, Stellantis има дял от едва 1,5 на сто. През 2021 г. групата е продала само 100 хил. автомобила в тази страна в сравнение с общо 6,5 милиона по света.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още