IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите ученици може поетапно да се върнат в клас от 18 януари

Ако се запази положителната динамика за спад на заразените, ще се мине към вариант на редуване на присъствено и дистанционно обучение, каза просветният министър

12:24 | 04.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вероятно от 18 януари поетапно и по-големите ученици ще се върнат в клас. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Днес той е на посещение в столичното 143-то ОУ „Георги Бенковски”, за да провери как върви учебният процес след завръщането на децата от 1 до 4 клас в час.

"Следващите седмици ситуацията с коронавируса у нас може да се подобри, може да се влоши. Ние се надяваме да се запази положителната динамика за намаляване на броя на заразените, на броя на хоспитализираните. Ако тя се подобри, ще пристъпим към поетапно връщане или по-точно към вариант на редуване на учениците от 5. до 12. клас - една част от учениците да бъдат вкъщи, другата част да се върнат". Това заяви пред медиите министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНТ.

"Необходимо е да имаме една пълна работна седмица, данните от празничните дни не са напълно показателни от гледна точка на отчетените случаи. Ще обсъдим вероятно следващата седмица, като има вариант с подобряване на ситуацията частичното връщане да бъде от 18 януари, а не от 11-ти", уточни министърът. 

Голямото мнозинство от родителите са за завръщане на децата, каза Вълчев. По думите му обучението от разстояние е временна компенсаторна алтернатива, то не може напълно да замести обучението в реална класна стая, но се налага, когато няма друг изход.

"В случая преценихме, че връщане на децата от подготвителна група, 1- ви до 4-ти клас е разумно, има и подобрение на епидемичната ситуация, но то не е достатъчно да върнем всичките ученици. Малките деца в по-малка степен са преносители на вируса и не е коректно спрямо тях да бъдат обвинени", каза Вълчев.

Според него ако ситуацията позволява, от 18 януари може да се разрешат някои допълнителни дейности като държавните изпити по професии, олимпиадите, които са свързани с кандидатстване от 5 клас.

"Има за съжаление вариант ситуацията да се влоши и заради празниците, и заради новия щам", заяви още Вълчев.

Днес учениците от 1. до 4. клас тръгнаха отново на училище. Отворени са и яслите и детските градини.

Около 60% от децата днес са се върнали на детска градина, стана ясно още от думите на министъра.

Той допълни още, че до края на седмиците ще бъдат готови списъците за желаещите да се ваксинират учители, директори, педагогически съветници, психолози и т.н.. Очакванията на министъра са за 35 хил. желаещи да се ваксинират.

247 хил. са учениците от 1. до 4. клас. Досега са подадени само 703 заявления за обучение в електронна среда, каза още Вълчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още