IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как моделът STEM прилага знанието в практиката

Взаимодействието между бизнес и образование коментират Майкен Люке Лолк от House of Natural Sciences и д-р Милена Крумова от EduTechFlag

14:08 | 16.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В House of Natural Sciences наблягаме на съвместната работа на образователните институции и бизнеса. Целта ни е те да си взаимодействат по-тяснопосочи Майкен Люке Лолк, мениджър на House of Natural Sciences, в предаването "Смарт час" на Bloomberg TV Bulgaria по темата за функцията на модела STEM в датската образователна система.

"Това, което интересува младите, е как да променят нещо чрез този модел. Чрез съвместни проекти с компаниите можем да разберем как да направим бъдещето по-устойчиво", посочи експертът.

Майкен Люке Лолк посочи, че фокусът е върху три основни елемента: учениците да срещат хора, които се обучават по този метод и да разберат как протича един техен ден. "Важен елемент е и че се работи по предмети, свързани с модела, които да направят учениците по-мотивирани в реална среда. Ценното е учениците да научат повече за възможностите за работа в този аспект", поясни тя.

За пример Майкен Люке Лолк даде компании в Дания, които работят по зелени технологии или възобновяеми енергийни източници, в сферата на биотехнологиите и разработването на нови лекарства, сфери много интересни за младите хора. „Целта е да се постигне връзка между бизнеса и образованието от началното училище до гимназия, а после и в университети, посочи възможностите на модела STEM Майкен Люке Лолк.

Според д-р Милена Крумова, основател на EduTechFlag, моделът STEM развива допълнителни интердисциплинарни умения в учениците и студентите. Когато един ученик е включен в тези проекти, развива и концептуалното мислене и уменията за разрешаване на проблеми. Ефектът от крайното знание е с добавена стойност. Най-доброто знание е приложеното на практика знание в различни проекти. Това коментира тя в предаването "Смарт час" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Когато се създава например един робот, в самия процес има знания в областта на математиката, физиката, астрономия. Когато децата в неформална среда – работилници и т.н., са ангажирани пряко с работа, това има страхотен ефект върху крайното знание. Целите им стават по-високи, убедена е тя – Многообразието от технологии в последните години има емоционална страна, а от друга страна – технологиите ускоряват учебния процес.”

Милена Крумова напомни, че през миналата година се проведе вторият национален конкурс „Кой е супер STEM в твоето училище”, а тази година той ще има трето издание. “Ученикът от този тип е въодушевеното дете, което обича да чете повече и повече. И с реални проекти и своя ентусиазъм доказва, че това, което прави, има своя смисъл. Целта на конкурса е да се поощри участието на децата в извънкласни занимания и да дадем сцена за споделяне. Церемонията по награждаване също е интересно", уточни тя.

Д-р Крумова съветва учителите да се занимават с децата по-персонализирано, да са търпеливи и да отдават значение на споделянето на добрите практики.

Очаквайте видео материал с разговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още