Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Ще има ли фонд от заместващи учители в образователната система?

При 15% и 25% болни преподаватели организацията в присъствена форма е невъзможна, посочи Юлиян Петров от Синдикат "Образование" в КТ "Подкрепа"

Ще има ли фонд от заместващи учители в образователната система?

Снимка: Bloomberg LP

 

Големият проблем на образователната система в момента са липсващите учители и затова трябва да се създаде фонд от заместващи учители, които да бъдат в готовност да се включат при необходимост. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Още по темата

„Не бих казал, че изпускаме контрола. Най-малко хиляда училища са без регистриран случаи на коронавирус“, посочи той и напомни, че е трудна организацията, защото не сме преживявали такава ситуация преди.

Той напомни, че всички прогнози в началото на учебната година бяха направени на основата на вероятността, но е категоричен, че досега системата се държи много добре. Като аргумент за това той отбеляза диференцирания подход с дистанционното обучение в зависимост от етапа на образование, в който се намират учениците. 

„При между 15% и 25% болни учители организацията в присъствена форма е невъзможна“, смята Петров.

По думите му големите проблеми са липсващите учители и повишената предпазливост за работа в училище. 

"Дори и с наличието на задължителни маски усещането на българските учители няма да бъде революционно различно", смята Петров.

Той препоръча през следващите години да се помисли за фонд от заместващи учители, които да са готови да работят при необходимост.

Петров съобщи, че учителите в Синдикат „Образование“ се обявяват в подкрепа на налагането на задължително носене на маски и е на мнение, че така се създава култура на носене на маски, но не смята, че „ще завалят един набор от императиви“.

Той прогнозира, че вероятно ще се наложи някакво затваряне на училищата, но не е ясно все още дали ще бъде под форма на дистанционно обучение или като грипна ваканция.

Доколко е рискова средата в българските училища? Каква е ролята на училищните ръководства? Как да се запълни липсата на кадри? Каква ще е трансформацията в образователните традиции?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
България ще насочи 56 млн. евро за дистанционното обучение