Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Забранява се политическата и партийна дейност в училище

Педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат политически убеждения

Забранява се политическата и партийна дейност в училище

Снимка: БГНЕС

В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност. При изпълнение на своите функции педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и забраната за политическа дейност важат също за началниците и служителите в регионалните управления на образованието (РУО).

Това е записано в проект за изменение и допълнение в Закона за предучилищното и училищното образование, публикуван от Министерството на образованието и науката (МОН) за обществено обсъждане днес. С тези промени системата на средното образование се деполитизира със закон. 

Още по темата

Предложението на МОН е провокирано от множество случаи, при които служители от РУО в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании за различните видове избори, включително и в качеството им на кандидати от името на партии и коалиции.

В системата на предучилищното и училищното образование, която следва да е неполитическа и надпартийна, са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество. Подобни дейности могат да изместят професионалното и експертно начало при назначенията и управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците, се посочва в мотивите към проекта.

С промените ще се възпрепятства възможността за използване ресурсите и влиянието, които предоставя системата на предучилищното и училищното образование за провеждане на политическа и партийна дейност, предизборна агитация и др., за сметка на фокусиране върху функционирането на системата в интерес на обществото. Очакваните резултати са свързани с премахване на политическата и партийна дейност в системата на предучилищното и училищното образование, недопускане на политическото и партийното влияние и зависимости при нейното функциониране, назначения, управление и контрол. Целта на измененията е високата експертиза и професионализъм да се издигнат в основни принципи на системата.

Припомняме, че преди дни в интервю за Bulgaria ON AIR министърът на образованието проф. Николай Денков обяви, че Министерството на образованието и науката е започнало проверки в някои регионални управления на образованието за партийни назначения в РУО.

"Ще обърнем повече внимание на политизацията на системата. Вижда се много ясно една йерархична структура, в която от горе надолу се спускат партийни назначения. Това е нещо, което не трябва да се позволява и трябва да бъде пресечено. Началниците на районните управления на образованието вместо да се занимават с учебната дейност ходят по партийни сбирки, организират и учители да ходят на срещи с избиратели. Това някои хора го бяха приели за напълно приемливо ", заяви в интервюто министър Денков.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Правителството одобри 4,7 млн. лева за развитие на образованието