IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Просветното министерство проверява за партийни назначения в РУО

Ще обърнем повече внимание на политизацията на системата, заяви министърът на образованието проф. Николай Денков

12:59 | 21.06.21 г.
<p>
	Министърът на образованието проф. Николай Денков.&nbsp;<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на образованието проф. Николай Денков. Снимка: БГНЕС

Министерствота на образованието и науката  е започнало проверки в някои регионални управления на образованието. Това съобщи министърът на образованието проф. Николай Денков в интервю за Bulgaria ON AIR.

"Ще обърнем повече внимание на политизацията на системата. Вижда се много ясно една йерархична структура, в която от горе надолу се спускат партийни назначения. Това е нещо, което не трябва да се позволява и трябва да бъде пресечено. Началниците на районните управления на образованието вместо да се занимават с учебната дейност ходят по партийни сбирки, организират и учители да ходят на срещи с избиратели. Това някои хора го бяха приели за напълно приемливо ", заяви министър Денков. 

Относно това дали се предвиждат рокади в образователната системата Денков обясни, че засега в сектора могат да бъдат спокойни. "В момента текат проверки, комплексни са, да бъдат спокойни колегите, ако е всичко е наред", каза той.

Просветният министър посочи проблемите във висшето образование у нас.

"Имаме намаление на студентите с около 1/4 през последните пет години. В икономика -повече от 3 пъти, в администрацията - 4 пъти. Това е в резултат на стратегически решения. Идеята, че много лесно се завършва висше в България, не е вярна. Завършват около 50% от приетите студенти. Нашите преподавателите не са се примирили, че всички трябва да завършат", подчерта министърът. И обясни как би могла да се промени картината. 

"Много често се казва, че има много висши училища, да - 52 на брой, 27 са в Югозападния регион. Има дефицит обаче в района около Бургас. Това е важно, защото младежи трябва да напускат тези региони и повече вече не се връщат. Натрупано в годините означава, че обезлюдяваме тези региони. Ние трябва да решим 3 проблема - да се открие висше училище в Северозападния регион, в София трябва окрупняване и общо да се повиши качеството", заяви образователният министър.

По думите му един от проблемите във висшето образование е липсата на кандидати в някои много важни специалности. "Да се сключват договори между работодатели и бъдещи специалисти, да се дадат стипендии на деца с добър успех и те да отидат в тези компании", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още