Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Обучение

Още 500 психолози и педагогически съветници влизат в училищата

Предвидени са между 7 и 8 млн. лева за новите назначения от началото на 2018 г., съобщи образователният министър

Още 500 психолози и педагогически съветници влизат в училищата

Снимка: Архив БТА

От началото на следващата година в училищата ще влязат поне още 500 психолози и педагогически съветници. За да бъдат назначени са предвидени между 7 и 8 млн. лева допълнителни средства. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Той информира, че около 1100 са психолозите и педагогическите съветници, назначени предимно в училищата с над 400-500 ученици.

„Нашето намерение е постепенно да ги увеличаваме, като ще предоставим допълнително средства на училищата, отбеляза Вълчев и поясни, че „училищата и сега назначават психолози и педагогически съветници, но "за сметка" на делегираните си бюджети“.

"Надяваме се, че като им раздадем допълнителни средства, повече училища ще имат такава възможност. Може би на най-малките училища няма да бъдат достатъчни, но в дадено населено място, където са повече, може да споделят един психолог или педагогически съветник", коментира министърът.

Красимир Вълчев изрази увереност, че догодина вероятно всички училища с над 400 ученици ще имат поне един психолог или педагогически съветник.

Образователният министър отбеляза, че има много училища - най-големите, които и сега имат по двама-трима или повече от тези специалисти.

Министър Вълчев участва в конференцията "Партньорство училище - родители - добри практики и решения".

По думите му има добро взаимодействие между родителите и учителите при съвместно обсъждане на важни теми, политики на "отворени врати", подписване на споразумения между родителите и училищата, "на кафе" с училищните директори или учители.

„Тези добри примери в общуването, които ги има вече в български училища, ще бъдат обобщени в "наръчник за добри практики", обеща образователният министър.

Още по темата

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
"„Нашето намерение е постепенно да ги увеличаваме, като ще предоставим допълнително средства на училищата...."

Айде хаирлия! Точно така! Повече психолози и педагогически съветници! Тази година - психолози, а догодина - психиатри! .... както казваше др. Тодор Живков - за съжаление, в друг контекст.... :lol: ... Щото и цели, и половин проводници си правехме с кадри от българските училища, дето не беха ги учили психопатолози.... ! Без :lol: тоз път....

Още от