IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амансио Ортега продължава да залага на имотния пазар в Лондон въпреки Brexit

Един от най-богатите европейци придоби офис сграда в британската столица за малко над 700 млн. евро

11:24 | 03.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основателят и главен акционер на компанията Inditex Амансио Ортега е напът да придобие нова офис сграда в центъра на Лондон за близо 600 млн. паунда (703 млн. евро), съобщава испанският вестник Expansion.

Комплексът The Post Building се намира в квартал Holborn и там се помещава централата на консултантската компания McKinsey. Трансакцията е била осъществена чрез компанията на Ортега за инвестиции в недвижими имоти Pontegadea Inmobiliaria.

Според източници от имотния сектор в Лондон сделката ще бъде подписана през идните дни, но на практика е финализирана.

Имотът е стара сграда на пощите, която е била изцяло реновирана и разполага с градина от над 700 кв. м в горната си част. McKinsey се помещава от шестия до 11-я етаж, а Rothesay Life заема петия етаж. Първите етажи все още търсят наемател. Сградата, която след ремонта е запазила индустриалния си характер, разполага с тавани с височина до 5,5 метра.

Придобиването на новата сграда е една от големите инвестиции на Pontegadea през последните месеци. Сделката е с мащабите на закупуването миналата година на сградата Adelphi също в Лондон, където се помещават Economist и Spotify, за сумата от 600 млн. паунда.

The Post Building се намира на улица John Adam Street и е построена през 1930 г. в стил ар деко. През 2006 г. тя беше придобита от Blackstone, която плати 260 млн. паунда и предприе мащабен ремонт.

Последната сделка на Ортега, който е един от най-богатите хора в Европа, се осъществява само седмица преди парламентарните избори във Великобритания и в момент на голяма несигурност за страната заради възможността да напусне Европейския съюз без сделка.

Запознати с трансакцията източници обаче съобщават, че политическата обстановка във Великобритания не се отразява на инвестициите на групата, която залага на сгради в централни квартали, които наскоро са били ремонтирани и имат дългосрочни наематели. Спадът на курса на паунда спрямо еврото през последните месеци също е спомогнал за осъществяването на мащабни инвестиции във Великобритания през последните месеци.

Въпреки политическата нестабилност във Великобритания след референдума за напускане на ЕС през 2016 г. Ортега продължава да залага на британската столица за едни от най-знаковите си инвестиции.

Pontegadea Inmobiliaria е вложила над 3 млрд. паунда в лондонския пазар през последните години. Сред най-известните сгради, придобити от компанията, са Devonshire House срещу хотел Ritz, някои от магазините на Zara на Oxford Street и редица сгради във финансовия квартал на британската столица.

Собственикът на веригата магазини за дрехи Zara придоби през последните седмици и две офис сгради в Сиатъл, заети от Facebook. Цената на сделката е 415 млн. долара (375 млн. евро). През март Pontegadea Inmobiliaria финализира още една забележителна покупка на офис сграда, където се намира част от централата на Amazon, също в Сиатъл. Стойността на сделката беше 740 млн. долара (669 млн. евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още