IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин е градът с най-бърз растеж на цените на луксозните имоти в света

Общото повишаване на цените на луксозните имоти в света през второто полугодие е едва 0,4%, сочат данни на консултантска компания

12:34 | 25.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на цените на луксозните имоти в ключови градове в света се е забавил през второто полугодие на 2018 г. до едва 0,4%, но за цялата година е достигнал 2,3%, сочи новият индекс на консултантската компания Savills, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Най-силен ръст на цените на луксозните имоти е регистриран в Берлин (9%), следван от Шанхай със 7,9%, Сингапур със 7,7%, Хонконг със 7,3%, Сан Франциско с 6,9%, Токио с 5,7% и Шънджън с 4,8%, показват данните на компанията.

Най-голям спад на цените на луксозните имоти през 2018 г. е регистриран в Дубай (-6%), следван от спад с 4,6% в Москва и 4,3% в Ню Йорк, в Лондон цените са намалели с 2,7%, а в Сидни и Пекин с по 1,7%.

Хонконг остава най-скъпият град в света, като цените на имотите там са нараснали със 199% през последните десет години, а Лондон отстъпва от второто място и заема четвърта позиция сред най-скъпите градове в света.

Индексът регистрира най-слабия си годишен растеж от световната финансова криза. Сред градовете, в които цените на луксозните имоти са продължили да растат през 2018 г., само Париж отбелязва ускоряване на ръста между юли и декември.

В същото време в градовете, в които цените са намалели миналата година, има признаци, че пазарът достига дъното. Темпът на понижаване на цените се е забавил през второто полугодие на миналата година, което е индикация за по-стабилна тенденция на растеж в бъдеще.

Само Ню Йорк отбелязва по-силен спад през второто полугодие на миналата година, отколкото през първото, тъй като излишъкът от нови луксозни жилища е потиснал цените на пазара, а в Дубай цените са продължили да отбелязват спад миналата година.

Ръстът на наемите също се е забавил, като доходността от луксозни жилищни активи в най-големите градове в света е достигнала десетгодишно дъно от едва 3,2%.

“Няма съмнение, че най-богатите хора в света ще запазят желанието си да притежават един или повече луксозни жилищни имота в най-големите градове в света в рамките на инвестиционния си портфейл за съхраняване на богатство и като база за работа и удоволствие“, казва Софи Чик, директор на отдел „Световни изследвания“ в Savills.

„Но тъй като градовете достигат зрялост на световната сцена, ще има по-малък потенциал за силен ръст на цените и очакваме пазарите на луксозни жилища да възприемат тенденция на по-стабилен растеж в обозримо бъдеще“, обяснява тя.

„Ще има и изключения, тъй като се появяват нови глобални градове или икономическата среда се подобрява. В краткосрочен план европейските градове вероятно ще отбележат най-голям ръст на цените, възползвайки се от Brexit, по-ниските цени и възобновеното доверие в пазари като Испания“, казва още Чик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още