IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин прие плана за 5-годишно замразяване на наемите

Опозиционните партии обявиха намерението си да оспорят мерките в съда

17:40 | 30.01.20 г.
<p>
	Наемите в германската столица трябва да бъдат замразени за пет години за всички имоти, построени до 2013 г. <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Наемите в германската столица трябва да бъдат замразени за пет години за всички имоти, построени до 2013 г. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Планът на Берлин за обуздаване на наемния пазар в града беше одобрен от местния парламент, предава Bloomberg. Той поставя таван върху приходите на собствениците на имоти и може да накара инвеститорите да напуснат германската столица. Книжата на големите собственици на имоти поевтиняха след новината.

Парламентът в Берлин подкрепи в четвъртък мерки, включващи петгодишно замразяване на наемите. Това се случва над шест месеца, след като те бяха предложени от лявата администрация. Промените вероятно ще влязат в сила до края на февруари, въпреки че опозиционните партии обявиха намерението си да ги оспорят в съда.

Инициативата на Катрин Ломпшер от партия Левица, която е ръководител на градското развитие и жилищната политика в Берлин, цели да смекчи бремето върху наемателите, след като бумът на имотния пазар удвои наемите през последните десет години. Политическата намеса притеснява инвеститорите в момент, когато отделна кампания настоява за принудителното изземване от правителството в Берлин на имоти от големи собственици, сред които и Deutsche Wohnen.

„Не искаме Берлин да се превърне в копие на надценени градове като Лондон и Париж, където много хора вече не могат да си позволят апартамент“, заяви Ломпшер по време на дебата преди гласуването. От подадените 150 гласа 85 депутати бяха „за“, 64 гласуваха „против“, а един се въздържа.

Книжата на германската компания за недвижими имоти Deutsche Wohnen първоначално поевтиняха с 2,1%, а към 16,20 ч. българско време се търгуват със спад от 0,52% до 38,25 евро, продължавайки понижението си с около 13% през последните 12 месеца. Цената на акциите на Vonovia, която е най-големият собственик на имоти в Германия с около 40 хил. апартамента в столицата, намалява с 0,23% до 51,62 евро, а книжата на базираната в Берлин имотна компания Adler Real Estate поевтиняват с 2,59% до 12,04 евро.

Партията на германския канцлер Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС), която е в опозиция в Берлин, планира да оспори мерките пред Германския конституционне съд „възможно най-скоро“, съобщи говорител на партията. Това може да се случи, едва след като новите мерки влязат в сила.

Какво предвиждат те? Наемите в германската столица трябва да бъдат замразени за пет години за всички имоти, построени до 2013 г. Върху наемите ще бъде наложен таван, като цената им ще зависи от възрастта на имота. От 2020 г. трябва да бъде разрешено приспособяване към годишната инфлация от 1,3% на година, ако новият наем не надхвърля тавана. Девет месеца след като законът влезе в сила, собствениците на имоти трябва автоматично да намалят прекомерно високите наеми, така че да не надхвърлят тавана с повече от 20%. Ограничено повишаване на наемите ще бъде позволено за ремонтирани имоти. Собственици на жилища, които не са се съобразили с мерките, рискуват глоба до 500 хил. евро.

Приемането на мерките „изпраща фатален сигнал към инвеститорите“, коментира Улрих Ланге, заместник-председател на блока на Меркел в националния парламент.

“Нещо повече, много е вероятно законът да бъде обявен за противоконституционен. Това ще създаде хаос на пазара на наеми. Подчертаваме, че единственото решение, което ще смекчи натиска върху наемния пазар в Берлин остава строителството“, категоричен е Ланге.

Ел Дорадо

Михаел Войгтлендер от Кьолнския институт за икономически изследвания (IW) също критикува вниманието на Берлин към контрола върху наемите вместо към насърчаването на инвеститорите и предприемачите да строят по-достъпни жилища, за да са в крак с бързо растящото население на града.

Действията на правителството са катастрофа, която „заплашва да нанесе значителни щети както на жилищния пазар, така и на Берлин като цяло“, посочи IW в неотдавнашен доклад за ХДС. Стойността на някои имоти в града може да намалее с над 40% в резултат на ограниченията върху наемите, изчислява институтът.

Ломпшер отхвърли подобни притеснения. В интервю за Bloomberg този месец тя нарече Берлин „Ел Дорадо“ за имотните компании. Нейният отдел работи в тясно сътрудничество с други германски градове и тя очаква намесата на имотния пазар в Берлин „да има последици“ в страната и чужбина.

Не всички обаче са съгласни. Този месец Vonovia определи реформите на пазара на наеми като „специфични за Берлин“. Компанията не очаква мерките да бъдат приложени от други германски провинции „освен ако Федералният конституционен съд гласува категорично в подкрепа на закона, което е малко вероятно“, отбеляза Vonovia в съобщение до инвеститорите от 23 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още