IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в Германия продължават да поскъпват

Ниските лихвени проценти, силната икономика и нарастването на населението от години увеличават цените на апартаментите и къщите

14:19 | 30.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Цените на недвижимите имоти в Германия продължават да се покачват силно. През третото тримесечие от юли до и включително септември, къщите и апартаментите са поскъпнали средно с 4,9 процента в сравнение със същия период на предходната година, става ясно от статистика на Федералната статистическа служба. 

Цените са скочили особено силно в седемте най-големи германски градове Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселдорф: купувачите е трябвало да платят с девет процента повече за апартаменти там, отколкото през третото тримесечие на 2018 г. Едно- и двуфамилните къщи струват със 7,5 на сто повече.

В останалите големи германски градове с над 100 000 жители жилищата са поскъпнали с 5,8 процента, а къщите - със 7,8 процента. В градските общини извън големите градове цените на апартаментите и къщите са скочили с около пет процента.

По този начин се удължава тенденцията за поскъпване от  първата половина на годината. През първото тримесечие на 2019 г. цените на жилищните имоти бяха средно с пет процента по-високи, отколкото през първото тримесечие на 2018 г., а през второто тримесечие увеличението беше с до 5,4 процента.

Ниските лихвени проценти, силната икономика и нарастването на населението от години увеличават цените на апартаментите и къщите. Все по-скъпите парцели също допринасят за това.

В период от 10 години – межди 2008 г. и 2018 г. цените на недвижимите имоти в Германия нараснаха с почти 50 процента, показват данните на Федералната статистическа служба. От 2015 г. насам обаче бумът се ускори силно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още