IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците са платили за наеми повече от БВП на Германия през последните 10 г.

Общата сума на наемите на жилища отвъд океана от 2010 г. насам е достигнала 4,5 трлн. долара

16:40 | 19.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Gettyimages.com</em></p>

Снимка: Gettyimages.com

Американците са платили общо 4,5 трлн. долара за наем на жилище през последните десет години, показва ново изследване на имотната компания Zillow, цитирано от онлайн изданието World Property Joournal.

Това е повече от брутния вътрешен продукт на Германия и се равнява на стойността на общия пазар на Apple, Microsoft, Amazon и Alphabet.

Само през 2019 г. наемателите са вложили над 512 млрд. долара в жилища, което е най-високото равнище за последните десет години. Общите жилищни разходи на американските наематели са нараснали с 2,9% тази година в сравнение с 2018 г. и с 46,5% спрямо 2009 г., когато са възлизали на 349,8 млрд. долара.

Настоящият среден наем възлиза на 1600 долара на месец, което е ръст с 2,3% спрямо същия период на миналата година. Цените на наемите растат от 2012 г. насам, което създава криза на достъпността и кара много наематели да правят жертви, за да плащат наема си, включително да живеят по-дълго време със съквартиранти или да намаляват спестяванията си за първоначална вноска за собствено жилище. В цялата страна наемите са се увеличили с най-бързия си темп от юни 2015 г. насам, когато средната им цена е нараснала с 6,5% на годишна основа.

Въпреки това наемният пазар се е стабилизирал към края на десетилетието, като годишният растеж на наемите се е забавил до под 1% в края на 2017 г., след което отново е тръгнал нагоре. Zillow прогнозира, че до края на 2020 г. ръстът на наемите отново леко ще се забави и ще отговаря на повишаването на заплатите и на инфлацията, която е малко под 2%.

„Въпреки че общият размер на разходите за наеми е нараствал всяка година през това десетилетие, тази тенденция съвсем не е непроменима. Тъй като ръстът на наемите се очаква да намалее през идната година, а процентът на жилищна собственост расте през последните няколко години, в началото на новото десетилетие можем да очакваме малка или дори негативна промяна на общите разходи за наеми“, коментира Джошуа Кларк, икономист от Zillow Group. 

Наемателите в Ню Йорк са плащали най-много за наеми през 2019 г. и през отминаващото десетилетие, следвани от наемателите в Лос Анджелис и Сан Франциско. Наемателите на жилища в Ню Йорк са вложили общо 56,6 млрд. долара в наеми през 2019 г. спрямо 39,2 млрд. долара в Лос Анджелис и 16,4 млрд. долара в Сан Франциско. През десетилетието като цяло наемателите са инвестирали 506,9 млрд. долара в наеми в Ню Йорк, 345,9 млрд. долара в Лос Анджелис и 141,1 млрд. долара в Сан Франциско.

Въпреки това по-достъпни градове в южните щати регистрират значително ускоряване на ръста на наемите през последните десет  години. В Остин и Райли, например, общата сума за наеми на година почти се е удвоила от 2009 г. насам. Наемателите в Остин са вложили 4,7 млрд. долара в наеми през 2019 г. спрямо 2,5 млрд. долара през 2009 г. Обитателите на  жилища под наем в Райли са платили общо 2 млрд. долара за наеми през 2019 г. спрямо 1,1 млрд. долара през 2009 г.

Само през 2019 г. общата сума на платените наеми е нараснала най-много във Финикс и Лас Вегас. Спрямо миналата година общата сума на наемите се е увеличила със 7,5% във Финикс и с 5,6% в Лас Вегас. Цените на наемите в тези градове продължават да растат, като към октомври те регистрират най-бързото покачване сред 50-те най-големи града в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още