Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Берлин вече няма да е градът с най-строги правила за Airbnb

Германската столица ще позволява на частни лица да наемат жилище без ограничение на срока, ако са получили съгласието на властите

Берлин вече няма да е градът с най-строги правила за Airbnb

Снимка: Архив Ройтерс

За разлика от други европейски градове, които искат да намалят броя на разрешените нощувки за клиентите на платформата за краткосрочни жилищни наеми Airbnb, Берлин смекчава правилата. Германската столица, която до този момент имаше най-строгите правила по отношение на услугата, ще позволява на частни лица да наемат жилище без ограничение на срока, ако са получили съгласието на властите. Мярката, която беше одобрена миналата седмица, ще влезе в сила на 1 май, съобщава френският вестник Le Figaro.

Предишните правила, приети през май 2016 г., бяха особено рестриктивни, тъй като разрешаваха наема само на една стая от апартамент чрез специализирани портали като Airbnb и Wimdu. Всеки нарушител рискуваше глоба от 100 хил. евро. Властите призоваваха местните жители да изпълнят гражданския си дълг, като съобщават анонимно на интернет страницата на кметството за всеки подозрителен апартамент.

Новият текст, който е бил одобрен миналия четвъртък, предвижда също собствениците да могат да отдават под наем ваканционното си жилище само 90 дни в годината, ако не разполагат и с основно жилище или друг апартамент в Берлин.

Още по темата
Ръководителят на Airbnb Германия Александър Шварц изрази задоволство от промените и заяви, че те ще позволят на „обикновени хора да споделят апартамента си с туристи“.

Промените са приети, след като „Административният съд в Берлин потвърди чрез поредица от решения, че наемането на апартаменти няма да се отрази на имотния пазар в германската столица“, съобщи Airbnb в комюнике.

Властите в Берлин, където цените на недвижимите имоти рязко скочиха в последните години (с 9,6% през 2016 г. и с 12,7% през 2017 г.), се опитваха да наложат строга рамка на обявите за краткосрочни наеми в интернет.

Кметството считаше, че те са довели до изтеглянето на жилища от пазара за наеми, които вместо това са били предложени на туристи, и това е допринесло за повишаването на наемите.

Но властите бързо осъзнаха, че забраната не е ефективна и много собственици се стремят да я заобиколят. Те бяха залети от жалби в съдилищата и през август 2016 г., само няколко месеца след влизането в сила на текста, съд постанови изключение за собствениците на имоти в сутерени в германската столица.
 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
След десетгодишен зимен сън цените и покупките на жилища в Гърция отново растат