IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският строителен гигант Carillion обяви ликвидация

Решението идва, след като не беше постигнато споразумение между кредиторите на компанията и британското правителство

12:03 | 15.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Британската строителна компания Carillion обяви, че започва процедура по ликвидация. Решението е взето, след като нейните кредитори и правителството не можаха да постигнат споразумение за спасяването й, съобщава ВВС.

Carillion е втората най-голяма британска строителна компания и за нея работят 43 000 души по света, 20 000 от които във Великобритания. 

„През последните дни не можахме да осигурим финансирането, което да подкрепи нашия бизнес план и по тази причина с дълбока тъга стигнахме до това решение“, заяви председателят на компанията Филип Грийн. 

В края на миналата седмица бяха проведени преговорите между представители на властта и ръководството на Carillion. Въпреки че не беше постигнато споразумение с Лондон, правителството обеща да осигури финансиране, за да се продължи работата по обществените услуги, извършвани от компанията.

Тя участва в изграждането на жп линията на високоскоростния влак High Speed 2 (HS2), както и в поддръжката на училища и затвори.

Някои от вече сключените договори на Carillion ще бъдат поети от други фирми, а някои ще бъдат национализирани, съобщава още британската държавна медия.

Сред основните кредитори на строителния гигант са банките RBS, Barclays, HSBC, Lloyds и Santander UK. Те дадоха знак, че не са готови да инвестират още средства в Carillion без директна намеса от британските власти. По време на разговорите с правителството кредиторите са поискали от държавата гаранции, че ще бъде изплатен дълга на компанията, но това на практика би означавало помощ за спасяване на частна компания, посочва още ВВС.

Carillion има дългове в размер на 1,5 млрд. паунда (2 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още