Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Британското правителство замрази жилищния пазар по настояване на банките

Карантината заради коронавируса засегна способността на банките да предлагат ипотечни кредити и да правят оценка на имоти

Британското правителство замрази жилищния пазар по настояване на банките

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британското правителство на практика замразява имотния пазар в страната, като спира брокерите на недвижими имоти да предлагат нови домове и забранява огледите на вече обявените жилища за продажба заради усилията си за овладяване на разпространението на коронавируса, пише Financial Times.

Ходът на правителството, предприет снощи, следва призиви на банки за замразяване на пазара. В разговори между кредитори и министри представители на банките са изразили притеснение от въздействието на пандемията върху оценяването на имотите. Те също така изпитват притеснение да отпускат кредити, когато икономиката е в състояние на свободно падане, съобщават високопоставени банкери.

Те са уведомили министрите, че е станало невъзможно да оценяват имоти, съобщават запознати източници. Кол центровете на банките са наводнени и от обезпокоени собственици на жилища, настояващи за ипотечни ваканции.
Правителството вече призова купувачи и продавачи да отложат местенето в ново жилище, ако това е неизбежно по „договорни съображения“.

Но вчера стигна по-далеч, като заяви, че няма да бъдат допускани посетители в имотите, докато са в сила мерките за оставане на хората в дома им. Това ще важи и за брокери на недвижими имоти, оценители и потенциални купувачи. Указът на практика блокира всякакви нови трансакции след финализирането на вече започнати сделки.

Още по темата
„Можете да говорите с брокери на недвижими имоти по телефона и те ще могат да ви дадат общ съвет за местния имотен пазар и да уредят някои въпроси от разстояние, но няма да могат активно да предлагат жилището ви по обичайния начин“, съобщи правителството.

Редица банки и специализирани кредитори вече се въздържат да отпускат нови ипотечни кредити и са съсредоточени върху съществуващи клиенти и върху намаляването на натиска върху кол центровете, които работят с малък брой служители.

Lloyds Banking Group и Barclays, две от най-големите банки във Великобритания, временно изтеглят много от ипотеките си. Lloyds е спряла да предлага ипотечни кредити или рефинансиране на ипотечни кредити чрез брокери, ако клиентът няма депозит, равняващ се на най-малко 40% от стойността на имота.

Barclays е уведомила брокери, че вече не предлага ипотечни кредити на клиенти, които нямат депозит от поне 40% от стойността на жилището, но ще продължи да предлага сделки за рефинансиране.

Банкерите отбелязват, че изтеглянето на ипотечни продукти не означава, че изпитват недостиг на финансиране, както се случи през 2008 г., когато финансовите пазари замръзнаха.

Дейвид Холингуърт, директор на имотната компания L & C Mortgages, отбелязва, че кредиторите опитват да намалят притока на нова работа, тъй като трябва да се справят с десетки хиляди молби за отлагане на плащания по ипотечни кредити.

„Пазарът на покупки на жилища на практика отива във фризера. Просто не можем да излезем и да купим къща, дори продавачът да иска да посетите дома му“, казва Холингуърт.

Въпреки че според правителството някои договорени стъпки могат да бъдат осъществени, мнозинството от тях трябва да бъдат отложени до отмяната на ограниченията за придвижване.

Кредиторите се съгласяват да удължат времето, което заемателите имат за завършване на трансакция след получаването на оферта за ипотечен кредит, за да спрат трансакциите, които вече са напът да се провалят.

Офертите за ипотечен кредит обикновено са валидни поне три месеца, но клиентите, които са подписали договор, сега ще могат да удължават офертата си за ипотечен кредит с още три месеца.

Банков ръководител казва, че кредиторите искали да осигурят гъвкавост, но предупреждава, че „съществуват правни предизвикателства – какво става, ако продавачът промени решението си през идните три месеца?“.

„Строгата правна позиция е, ако сте подписали договор и имате дата за финализиране, трябва да финализирате на тази дата. Всичко ще зависи от това доколко почтени са хората“, казва Лаура Кондуит, адвокат в компанията Farrers, специализирана в имотите.

Според нея банките трябва да решат дали кредитните им екипи могат да разчитат на оценки, използвайки видеа на имотите вместо оценители. „Нямаме представа за стойността на нищо“, допълва тя.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
+1 за мнение за пазарите и +100 за цензурата
1
 
8
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
е не..то става по-зле от Северно Корея бе!!! Хахахахахахаххаха
чиста форма борисджонсънщинска тъпня. ЩО ЗА АБСУРД?!?!

Все едно да се затворят борсите щото някой щял да загуби...ми нали друг ПЕЧЕЛИ!?! Нали на това разчитами или всичко трябва само да расте??? Не съм чувал за такава икономика!„

и байдъуей , не знам кой е отговорен за бановете и цензурата, но не е нормчално от 2009та да ми излиза съобещние като долното и да имат претенции за обективност!!!


You have been permanently banned by admin for the following reason:
Нарушение на правилата на форума!.

марян йорданов като е толкова чувстнвителен го пратете на рецепцията да се поусмихва малко....нищо лично. за разкила от десетки други тук пиша само с ЕДИН ник. винаги е било така.

Още от По света
Защо мрачните прогнози за жилищния пазар в Хонконг не се сбъдват?