IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ са продължили да се покачват през април

Въпреки нарастването стойността им остава далеч под отчетените през пиковата за имотния балон 2006 г. цени

18:46 | 04.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цените на жилищата в страната са нараснали с 12,1% спрямо същия период на 2012 г.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Цените на жилищата в страната са нараснали с 12,1% спрямо същия период на 2012 г. Снимка: Ройтерс

Подкрепени от нарастващото търсене и понижените наличности цените на жилищата в САЩ са продължили да се покачват през април, достигайки 7-годишен връх на темпа на нарастване на годишна база, пише MarketWatch.

Цените на жилищата в страната, в това число късите продажби и тези на други проблемни имоти, са нараснали с 3,2% през април на месечна база и с 12,1% спрямо същия период на предходната година – най-високата стойност от февруари 2006 г. насам според калифорнийската изследователска компания CoreLogic.

"Увеличеното търсене на нови и съществуващи домове, в съчетание с понижените наличности, е създало благоприятни условия за нарастване на цените. Това се забелязва най-ясно в западните щати, където ръстът спрямо 2012 г. е 20% или дори повече", казва Марк Флеминг, главен икономист на CoreLogic.

Изключвайки късите продажби и тези на други проблемни имоти, цените са се повишили с 11,9% спрямо същия период на предходната година.

Годишното покачване на цените на жилищата, изключвайки късите продажби и тези на други проблемни имоти, е било широко разпространено сред отделните щати, като във всеки един от тях е отчетен ръст спрямо същия период на 2012 г. за втори пореден месец. Прибавяйки статистиката за проблемните и късите продажби, само в два щата цените са отбелязали отстъпление спрямо миналата година – Алабама и Мисисипи, съответно с 1,6% и 1,7%.

Въпреки нарастването цените остават далеч под отчетените през пиковата за имотния балон 2006 г. Цените през април, включително и тези на проблемните имоти, са намалели с около 22 на сто в сравнение с пика, докато изключвайки тази статистика, понижението е с около 16%.

Докладът на CoreLogic оповести и други интересни данни, доказващи силен ръст на стойността на жилищата в САЩ. Широкият индекс S&P/Case-Shiller Home Price, който наблюдава ценовите движения в 20-те основни американски града, показа, че пазарните оценки на жилища в САЩ са се покачили през март с най-бързия годишен темп на ръст от близо седем години насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още