Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Датчаните ще могат да теглят 20-годишни ипотечни кредити с нулева лихва

Това се случва в момент, когато централните банкери в цял свят избягват повишаването на лихвите

Датчаните ще могат да теглят 20-годишни ипотечни кредити с нулева лихва

Снимка: Freya Ingrid Morales/Bloomberg

Страната с най-дълга история на отрицателни лихви, определени от централната банка, предлага на собствениците на жилища 20-годишни ипотечни кредити с фиксирана нулева лихва, предава Bloomberg.

Клиентите на датското подразделение за жилищно финансиране на Nordea Bank могат да получат считано от вчера ипотечните кредити, които носят по-нисък купон от американските 10-годишни държавни ценни книжа. Най-малко още две банки заявиха, че ще направят същото.

Дания изпъква в глобален план като страната с най-дълъг период на отрицателни лихви, определени от централната банка. През 2012 г. ръководителите на банката тласнаха основната лихва под нулата, за да защитят кроната, която е обвързана с еврото. Оттогава датските собственици на жилища се радват на непрекъснат спад на разходите по обслужването на кредитите си.

Кредитите със срок от 20 години без плащане на лихва, които бяха немислими преди време, се случват в момент, когато централни банкери в цял свят избягват повишаването на лихвите. Вероятно нито една голяма централна банка в западните страни няма да повиши лихвите тази година, сочи тримесечен преглед на паричната политика на Bloomberg.

Още по темата
Дания има система, при която ипотечните кредити са директно обвързани с конвертируеми облигации, използвани за финансиране на заеми. Кредиторите действат като брокери между кредитополучатели и инвеститори, генерирайки приходи от такси, а не от лихви. Кредитополучателите получават купонната ставка, въпреки че ефективните разходи обикновено са малко по-високи, тъй като облигациите рядко се продават по номинална стойност.

Тъй като лихвите продължават да намаляват, други банки в Дания, която е най-големият пазар на ипотечни кредити, обезпечени с конвертируми облигации в света, се присъединяват към Nordea.

Totalkredit, подразделение на най-голямата ипотечна банка в Дания, Nykredit Realkredit, твърди, че също ще предложи 20-годишни заеми с нулева лихва. Същото ще направи и ипотечното подразделение на Jyske Bank. Danske Bank, която е най-голямата банка в Дания, намекна, че може да последва примера им.

Датските кредитори емитираха за първи път 20-годишни облигации с нулев купон преди няколко години, тъй като инвеститорите търсеха безопасно място да вложат парите си и тласнаха лихвите надолу. Оттогава за първи път подобен продукт се завръща на рафтовете.

Има търсене, казва Лиза Бергман, главен икономист по жилищните въпроси в Nordea Kredit. Облигациите, обезпечаващи ипотечните кредити, вероятно ще имат близка до рекорд цена, допълва тя.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
0
 
13
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Видите ли подобно "великодушие" и "милосърдие", се молете за бизнеса – 60 % данъци и одиране на 10 кожи, за да могат хрантутниците да си живеят живота!
Познавам поне 5 човека, които без да са дали едно евро за страните, в които са се впили, вече с години "цицат" социалните им системи!
Грохота от срутването ще грандиозен!
1
 
2
 
12
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Наред с нулевите лихви, банките начисляват такса от 0,50 до 1,00% годишно. Тази такса за имоти с цени от близо милион за големите градове е с високо стойностно изражение и не е за пренебрегване.
0
 
2
 
11
khao до: mrynmryn
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
най вероятно данъка ще ги спре... и това че няма да можеш да го дадеш на никой...
1
 
3
 
10
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
А тия пари от де идват? Банките не са благотворителни дружества и те работят за печалби. Идеята е толкова добра, колкото и лоша, какво ще спре някой да тегли по 2 кредита за апартамент, като вероятно наемът от 1-ния ще го изплати изцяло? А 5-6-7-8?

Имах един познат швед, дето се оплакваше, че животът в Стокхолм бил скъп и жилищата отивали по 400к евро, Дания плътно ще ги последва.
0
 
2
 
9
khao до: vzhekoff
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
офф общи приказки :) но само така си мислиш... не си го виждал в соца със сигурност.

Още от По света
Жилищата в Китай отчитат най-силното поскъпване от 7 месеца