IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank се отказва от офис площи в най-високия небостъргач в Хонконг

Банката може да премести част от служителите си на по-евтини локации

11:22 | 19.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изпитващата затруднения германска банка Deutsche Bank, която води преговори за сливане с Commerzbank, обмисля да се откаже от три от десетте етажа, които заема в най-високия небостъргач в Хонконг, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Deutsche Bank подписа 10-годишен договор за наем във високия 484 метра Международен търговски център (ICC) през 2010 г. и не използва цялото пространство, допълват източниците, пожелали да останат анонимни. Собственикът Sun Hung Kai Properties е поискал от поне една имотна агенция да започне да търси нови наематели на етажите от юли 2020 г., разкрива друг източник.

Банката не е взела окончателно решение колко площи в ICC ще освободи и води преговори със Sun Hung Kai. Deutsche Bank може да наеме площи в по-евтини офис сгради, където да се помещават служителите X, включително от бекофиса. Представител на Deutsche Bank отказа коментар.

„Имаме положителни очаквания за офис пазара и преговаряме с някои наематели относно договорите им за наем“, съобщи Sun Hung Kai в имейл, без да споменава Deutsche Bank. „Сигурни сме, че ще постигнем споразумение с наемателите“, допълни компанията. 99% от площите в ICC са заети.

Голям наемател на площи в ICC при завършването на сградата през 2010 г. е плащал месечен наем от около 538 хонконгски долара (68 щатски долара) на кв. м. Според компанията същите площи сега биха стрували около 860 хонконгски долара на кв. м. С освобождаването на три етажа Deutsche Bank ще спести около 12,7 млн. долара на година, сочат данни на Bloomberg въз основа на настоящите пазарни цени.

В неделя банката съобщи, че е започнала преговори за сливане с местния си конкурент Commerzbank, след като усилията в последните години за овладяване на спада на приходите се провалиха. В Азия оборотът на компанията се повиши през второто полугодие на миналата година, като над 50 банкери в Хонконг и Сингапур напуснаха. Повечето от тях бяха заменени от по-млади служители, разкриха през декември запознати източници.

Сред другите наематели в ICC са Morgan Stanley и Credit Suisse. Там се намират също Ritz-Carlton Hotel, Elements Shopping Mall, ледена пързалка и най-големият кино комплекс в Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още